DOMOV > GALERIJA FOTOGRAFIJ

 
Stran   1   2   3   4   5   6   7  
Prikaz: 1 - 30 od 191 zapisov
Iskanje
  
 
24.09.2020 Nika Mlinarič, Postavljeni temelji za novo kočo na Okrešlju

 

Sobota in nedelja, 19. in 20. september 2020

 

 

V jutranji megli so se proti Okrešlju še pred sončnim vzhodom vzpenjale skupine drobnih lučk. Njihovi lastniki nismo bili namenjeni plezat ali osvajat vrhove, kot bi morda kdo sklepal iz zgodnje ure in dobre vremenske napovedi. Ne, ta vikend je bil namenjen delovni akciji, eni večjih v letošnjem letu, to je betoniranje temeljne plošče za nov Frischaufov dom na Okrešlju, čeravno je bilo v preteklih mesecih veliko delovnih akcij, povezanih s pospravljanjem in čiščenjem pogorišča, postavljanjem začasnega doma in urejanjem zunanje okolice za turistično sezono na prostem. 

 

Betoniranje temeljne plošče se sliši kot ogromen zalogaj in ko se prostovoljci zbiramo na gradbišču, verjetno z očmi vsi ocenjujoče merimo velikost 'zafršolane' površine. Na eni strani, kjer se bo betoniranje začelo, je že vse pripravljeno, na drugi armatura še ni povsem položena, tako da bo to še potrebno postoriti. Na obeh straneh gradbišča kraljujeta dva velika kupa peska in po nekaj začetnih pripravah se trije veliki industrijski mešalci ob njihovih vznožjih oglasijo, voda steče, ekipa prime v roke vedra, lopate in vreče cementa. Mešanje betona se začne. Kmalu se po armaturi zapelje prva samokolnica in strese beton v vogal, ki je najbližji žičnici. Delo poteka sprva počasi in s prekinitvami, saj ima predvsem največji od mešalcev nekaj tehničnih težav. Na srečo začetek ne določa celotnega dne, saj po kakšni uri vse gladko steče in količina betona na plošči se nato ves preostanek dneva z zanesljivim tempom veča.

 

Rdeča nit dneva je betoniranje. Čas se meri v hitrosti, s katero se zmanjšujeta oba velika kupa peska, in v količini zglajenega betona na plošči. Ob tem pa hkrati in manj opazno potekajo še druge dejavnosti. Armatura je položena, čaj, kava ter piškoti, ki jih je prinesla ekipa iz GRS hiške, izginejo, sončni žarki razkrojijo meglene koprene in pobožajo prostovoljce, nastaja foto in filmska dokumentacija, z žičnico v intervalih na gradbišče prihaja dodatni gradbeni material, v okolici zimske sobe in malega začasnega Frischaufovega doma se opravijo manjša dela, veliki kotel golaža se meša na dvorišču GRS hiške in nato počasi izginja, ko si ekipa, ki betonira, v izmenah privošči kosilo. Mešalci pa brez odmora brnijo naprej. 

 

Vode v prvi cisterni zmanjka in cevi se priklopijo na drugo cisterno. Sonce se počasi poslavlja za vrhovi Turske gore in Rink, roke si podajajo lopate, pesek leti po zraku, kramp in motika razbijata sprijeti kup. V enakomernih presledkih se pojavljajo beli oblaki, ki naznanjajo novo vrečo cementa, ki je šla v mešalec. Prostovoljci se menjajo, nekateri odhajajo, drugi prihajajo, eni z odmora, drugi iz doline. Ob GRS hiški zagori ogenj, nad žerjavico in na žaru se peče meso, v kuhinji reže zelenjava, oboje nato v izmenah izgine. Postaja hladno in ekipa oblači puloverje in jakne. Začenja se temniti. Nad gradbiščem se prižge reflektor, prostovoljci se opremijo z naglavnimi svetilkami, vozniki samokolnic delajo že svoj nešteti krog od mešalca po deski navzgor na armaturo in s prazno samokolnico nazaj. 

 

Zglajena površina betonske plošče pa se veča in veča. Na neki točki preseže kritično velikost in vsem udeleženim postane jasno, da je konec na dogledu in da bo ta monumentalna naloga, ki smo si jo zadali, danes zares končana. Od enega do drugega se razširi ta misel skozi vso ekipo, lopate še bolj zavzeto zakopljejo v pesek, ko začnemo odštevati mešalce, ki so še potrebni. Zaradi postavitve mešalcev, dva na eni strani in eden na drugi, na koncu na plošči ostane ozka pot z ene strani na drugo, ki še nima betona in jo začnemo zapirati s sredine. Zato dva mešalca ugasneta nekaj minut prej kot tretji, njune ekipe si nekoliko prej sežejo v roke in opazujejo, kako končno na ploščo pade mešanica iz zadnje samokolnice.

 

Kar nepredstavljiv se zdi dosežek, ki smo ga danes s skupnimi močmi izpeljali. V ploščo je šlo dobrih 100 kubičnih metrov betona, kar je količina, za katero bi potrebovali kakšnih 14 tovornjakov hrušk. In vse to z veliko požrtvovalnostjo, dobro voljo in timskim duhom več kot 60 prostovoljcev, ki smo v 15 urah pokazali, da tovarištvo živi tudi v današnjem času. 

 

Čeprav ta vikend na svoj seznam vzponov nisem dodala nobene nove smeri, vikend, ki je za mano nikakor ni bil izgubljen. Bila sem del nečesa večjega, del ekipe, ki je v svojem prostem času, s svojo dobro voljo in kopico pozitivne energije zabetonirala temeljno ploščo novega Frischaufovega doma na Okrešlju. To doživetje, ta zgodba, ti spomini, mi bodo ostali za vedno. 

 

Spisala: Nika Mlinarič 

 

 

 

Ob uspešno zaključeni delovni akciji se člani Planinskega društva Celje Matica zahvaljujemo vsem prostovoljcem, ki ste pomagali, in številnim podjetjem, ki ste nas materialno podprli in omogočili izvedbo delovne akcije. Hvala:

 

Pivovarni Laško za podarjeno tradicionalno hribovsko Laško pivo, ki je prijetno prijalo po napornem delu.

Podjetju Davidov Hram iz Ljubnega za podarjeno pivo, radler, vodo in osvežilne sokove, s katerimi smo lažje premagovali težke lopate.

Pekarni Miš Maš iz Mozirja za sveže pečen kruh in peciva, da smo lahko napolnili naše želodčke.

Hmezad trgovini iz Arje vasi za podarjene sirarske in mesne izdelke, s katerimi smo obložili kruh.

Mesarstvu Čas iz Žalca za donacijo svežega govejega mesa za ogromne količine golaža, ki nas je okrepčal na polovici delovne akcije. 

Podjetju Uniforest iz Latkove vasi, ki je podarilo neskončne trakove, s katerimi bomo v prihodnje na Okrešelj varno pripeljali vso opremo za nadaljevanje gradnje novega planinskega doma.

 

Hvala iz srca, da nas podpirate v teh časih. Skupaj bomo zmogli.

 

Prostovoljci in člani PD CELJE MATICA

07.09.2020 Sašo Sotlar, Klasikarjenje

 

Klasikarjenje, klasikariti: plezanje superklasik v Slovenskih stenah z Mavrijem, običajno se začne pred turo z jamranjem, izgovori da je bolan, nadaljuje se s kompleksno matematiko in preštevanjem cugov, ki gre v franže, ko pride on na cug in namesto enega potegne dva skupaj, vse vmes poslušaš prijetno petje, na vrhu pa zaslišiš vrisk sreče, veselja in komaratski stisk rok. Ko po dnevu počitka prideš na dan z novo idejo ima Mavri spet korono. J

 

Začelo se je v poznem juliju, ko sva z Markom delala načrte za vikend. “Nekam v Steno”. Toda, kam, v kateri del, v katero smer? Sam sem si želel nekaj manj plezanega, manj obljudenega. Jugov steber. Po pričakovanjih, ni bilo blizu nikogar, ta del Stene sva tisti dan imela le zase. Pa je smer dejansko zelo lepa in kar malo po krivici zapostavljena – morda predvsem zaradi skopih opisov oz. skic – oboje se lahko najde na strani AO Jesenic. Smer je sicer zelo logična, opremeljena pa tudi dosti bolj kakor sva sprva pričakovala, a kladivo vseeno dostikrat zapoje. Po zaključku glavnih težav, sva nadaljevala še vedno navezana do Zlatorogovih polic, nato pa se razvezala in nadaljevala proti levi do roba stene, nato pa po Bambergovi poti nazaj v dolino Vrat.

 

Za naslednji vikend je bil na seznamu Špik. A ne le Špik, načrt je zaobjemal tudi Škrlatico in Triglav – torej, slediti Pavli od sobote do ponedeljka. Proti Martuljku sva odrinila v soboto – da bi šla tja že v petek mi je preprečila obilica dela – in tudi tu nisva bila preveč hitra, zgolj ob 7h sva bila tam. A sva to, kljub težkim nahrbtnikom z vodo, hrano in spalko za dva dni, s hitrim tempom nadoknadila in po malo več kot dveh urah stala na vrhu Zelene glave. Nadaljevala sva do raztežaja pod Dibonovo polico, kjer sva se navezala in do Skalaškega stebra ni bilo težav. Od tam pa, kakor da bi pritisnila na ročno zavoro – napredovala sva počasi, tako zavoljo slabe skale, slabe opremljenosti (tako po številčnosti, kot tudi kakovosti klinov), težka nahbrtnika sta pa tudi prispevala svoje. V prvem raztežaju stebra sva pustila nov klin, sledil je štant v pravcatem zelenem žlebu, mokrim in poraščenim z mahom, ta pa se višje gor resda spremeni v prijetno lopo. Tudi nadaljevanje je bilo še vedno dokaj zoprno, kvaliteta skale se je popravila v zadnjih dveh, treh raztežajih, tako da naju smer ni ravno navdušila. Ko sva ob 19 uri zvečer priplezala na vrh, oba kar utrujena, sva sklenila, da namesto iskanja prehoda čez vso zoprnijo do Velike Dnine odpeketava nazaj v dolino proti Mihovem domu, ker pa je bil ta zaseden, sva se odločila da greva nazaj domov, se spočijeva in v ponedeljek poiščeva nekaj krajšega in lepšega, saj tisti dan vremenska napoved ni bila najbolj obetavna. Smer sva našla v Štajerski Rinki – Direktno.

 

Kljub temu, da si v Steni Skalaške nisva ogledala, naju to ni zmotilo za naslednji cilj: Čopov steber. Tokrat sva začela prej: ob pol petih zjutraj sva prestopila prag Aljaževega doma v Vratih, se ob 6:15 navezala na prvi štirici Skalaške in dosegla Gorenjski turnc ob 9:30. Sledila je kratka pavza, spremljanje tihe Stene in kozoroga, ki se je na Turnc namestil in naju opazoval pri nadaljnjem vzpenjanju na Čopov steber. Sva ga poimenovala kar – Joža. Prvi del stebra je lažji, morda malce manj opremljen, a tudi težav ni veliko. Od prve velike rdeče votline pa je stvar drugačna. Tu sva sledila štantom, ki so vrisani na Miheličevi skici - krajši raztežaji (20-25m), a vsi naporni, dobro opremljeni, tudi obstoječi klini so zgledali dobro. Kvaliteta skale je bila boljša od pričakovane, vseeno pa ni bila vrhunska. Čopova prečka pa ... najdi si način kako prideš čez tistih 8,9 metrov - sam sem najprej šel po vseh štirih, a tako ni šlo do konca - prečka se zoža in z vrha jo zapira gladek previs brez oprimkov in ne preostane drugega, kot da se spustiš in greš z rokami tam kjer si se prej želel plaziti. Sledil je še po oceni lažji, a vseeno nama je bil zelo zoprn izstopni raztežaj, nato pa sva že bila na zelenem pobočju, kjer sva se razvezala, nadaljevala proti vrhu in nekaj čez 16to uro stala na robu stene. Vreme je dobro služilo - skozi sva plezala v senci v prijetnih temperaturah in tudi na sestopu je megla zakrila sonce, tako da nama ni bilo prevroče.

 

Ta vikend pa nama je kladivo pelo še v Travniku. Izbrala sva si Aschenbrennerjevo smer, seveda originalno varianto. No, kladivo tudi ni pelo tako zelo, saj je smer zelo dobro opremeljena, izvzemši prvo tretjino smeri, kjer pa so urejeni štanti, le vmesnega varovanja ni veliko, če pa že je, so klini vprašljive kakovosti – tudi v tistem dolgem kaminu v petem, šestem raztežaju – sva našla zgolj dva. Stvar se obrne pod Vilicami – tam stena zares švigne pokonci. Vseeno sva napredovala v lepem tempu, skozi pa je prisotna visoka naklonina, kar te prisili v ... plezanje. J Tudi lepih detajlov ne zmanjka (več zelo lepih poči, plat, ...), še najbolj zoprn del je previs nad Bunkrom - a bolj zaradi dejstva ko gledaš tisti "več-generacijski rogelj oz. lusko" na katerega stopiš s cmokom v grlu, prijeti si ga pa vseeno nisem upal. A tudi to je šlo mimo, sledila je še krajša prečka in nekaj pokončne zajede, pa sva bila preko večjih težav. Sledi lepo, lažje plezanje po čvrsti in široki rampi, ko pa se ta razširi, pelje proti desni žlebast kamin. Nato sva se razvezala, saj je sledila široka greda proti levi in razu, kjer pa sva štrik za en raztežaj vseeno znova vzela ven iz nahrbtnika. Po slabih devetih urah plezarije sva stala na robu stene in jo ob prijetnem popoldanskem soncu mahnila čez greben in Mojstrovke nazaj proti Vršiču.

 

Poletja je konec, (super)klasike pa se najdejo tudi v nižjih stenah. J

 

P.S: na naslednji povezavi si lahko preberete zelo zanimiv opis prve ponovitve Aschenbrennerjeve smeri. Ponavljalca sta bila Rado Kočevar in Janez Frelih. 

 

28.07.2020 Sašo Sotlar, En vikend tam, en vikend tu

Prvotni plan je vreme odneslo – iz podaljšanega vikenda v Slovenskih hribih, kakorkoli ga že kombinirava, ne bo nič. Vremenska napoved je preslaba. A vendar, malo bolj zahodneje pri sosedih, pa je kazalo bolje. Še v petek dopoldne ni bilo sluha o novem načrtu, ob 17h pa sva že bila na poti proti Dolomitom.

 

Prvo noč sva prespala v Rifugio Dibona pod Tofano di Rozes, saj je bil najin prvi cilj nato kot na dlani: smer Alvera – Pompain v tretjem stebru. Začetek sva malce iskala, potem je pa vse steklo kot po maslu in iz raztežaja v raztežaj se nama je bolj in bolj smejalo – res neverjetno kako kompaktna je lahko skala. J Smer lepa, prava Dolomitska klasika. Popoldne je sledil premik čez Passo di Valparola v kamp Sass Dlacia, kjer sva prenočila naslednje dve noči. Naslednji dan sva se odpravila nazaj nad prelaz Falzarego in se podala proti Col dei Bos, kjer sva upala na ponovno super klasiko Via Ada, a bila nato kar malce razočarana, saj je smer prevrtana, pa ni prav nobene potrebe po tem – sama smer omogoča nešteto možnosti za varovanje. Vseeno lepa plezarija – vstopni kamin (nikakor se ga ne ogniti in začeti po obvozu) je res super. Ker je bilo za povratek v kamp še prehitro in napovedanih padavin oz. ploh ni bilo na vidiku, sva se odločila še za eno smer v bližini – v Picolo Lagazuoi sva se podala splezati še Orizzonti di Gloria. Je prav frikovska smer, katera na trenutke prav išče težave, a kljub temu ponuja res lepo plezarijo. Po prvem 6a/6a+ raztežaju sledita dve petici po “griffige platten” ki sta res odlična, pa tudi izstopni raztežaj ne razočara – ko proti koncu preideš iz plate na raz, boš res na “luftig” placu. J

 

Zadnji dan pa sva se odpravila na Passo Giau, od tam pa naproti naslednjemu cilju: smeri Re Artu v steni vrha Lastoni di Formin. Pričakovala sva, da bova v smeri oz. celotni steni sama, pa sva se zmotila – pred nama so že bile 2 navezi v isti smeri, pa tudi v sosednji, težji, sta plezalca že ogrevala prste. Pa naju ni veliko zmotilo – malce posedanja pod steno, nato pa sva tudi midva zagrizla. Tudi ta smer plezalno ni prav nič razočarala – v detajlu oz. plati je potrebno nekaj malo bolj previdnega stopanja, nato pa steče, a raztežaj ne popušča preveč celih 40 metrov. Res super in konstantna plezarija čez celotno smer. Sestopila sva okoli vrha – razgledi fenomalni, svizcev vidiš na pretek, prečiš tudi osvežilni potoček in nato znova čez lepe planote mimo krav in konjev, vse medtem pa opazuješ Dolomitske vršace, vse do velike Cime.

 

Naslednji četrtek na ferajnu pa ponovno ista pesem – vremenska napoved slaba – kaj početi? Pa se znova spomniva Poldetovega nasveta od lanskega leta – “Pejte probat!” In sva v soboto zjutraj ob šele 8 uri zjutraj krenila iz Celja proti Vršiču – tam sva bila optimistična da pa bova nekaj našla. Nad Šitom glava je bila na južni strani popolnoma suha, zato sva se podala v severno, kjer sva imela nagledano Spominsko smer Srečka Rihterja. Zagrizla sva vanjo, prvi trije raztežaji so vsebovali nekaj mokrote, a nikjer ni bilo tako kritično, da se ne bi dalo varno splezati oz. zaobiti le-te. Smer je res lepa, po preteklem vikendu res super skale v Dolomitih pa tudi tu nisva bila ravnodušna – tudi tu je bila skala super, spodnji del pač malce naložen. Kar se varovanja tiče, je smer lepo opremljena, kljub temu pa pridejo prav metulji, pa tudi zatiči – v zadnjem tednu sva se res zverzirala v uporabi le-teh. J

 

Ker pa sva za nedeljo načrtovala plezanje vSteni, pa sva se premaknila v Vrata. Seveda najprej na pivo, nato pa sprehod do spominske vponke na ogled Stene oz. Jugovega stebra – ta smer je najina izbranka za jutri. Sicer je smer res logična in vijuga po res lepih naravnih prehodih, a uporabljena skica najdena na strani AO Jesenice je vseeno lahko v pomoč, in lahko poveva, da je res točna. Začela nisva prezgodaj, malo pred šesto sva krenila izpred Aljaževega doma in bila pri spodnjem podstavku stebra ob sedmih, sledilo je lažje poplezavanje po podstavku proti levi do kota, kjer te pričakata dva zabita klina, ki naznanjata začetek bolj resne plezarije. Smer je tudi bolj opremljena, kakor sva sicer pričakovala, nikakor pa ne vanjo brez metuljev, zatičev, pa tudi klinov – kladivo kar poje, vsaj na dveh mestih sva nabila povsem svoje štante, smer pa je tudi bogatejša za enega novega jeseničana. Ko se na vrhu stebra smeri priključi še Zahodna zajeda in tudi preostale smeri v Stebru, sva se po občutku (in vrisu smeri iz vodnička Stena; skica na AO Jesenice se namreč na vrhu Stebra zaključi) držala desno navzgor in še vedno navezana preplezala 4 polne raztežaje, dokler nisva prišla do dela Zlatorogovih polic, kjer sva se lahko razvezala (možici), sledilo pa je še približno 20 do 30 minut lažjega plezanja in iskanja prehodov do roba stene, kamor sva prispela nekaj po 14-ti uri.

 

Sestop se nama je malo zavlekel, saj sva na Luknji naletela na poškodovanega planinca, kateremu sva pomagala nazaj do doline, pri Aljažu pa so naju pričakali še ferajnovci, kjer smo skupaj nazdravili na nove smeri in nove lepe izkušnje.

17.06.2020  Memorial celjskim alpinistom - 13. in 14. 6. 2020

Vsi smo z veseljem pričakovali nov alpinistično obarvan vikend, ko se nam je zopet obetalo veliko užitkov v objemu gora.

 

V soboto nam je bilo vreme zelo naklonjeno, res čudovit dan! Nekateri so začeli že zgodaj in so bili okrog 8. ure že v Rinki, drugi pa smo se ležerno odpravili v steno Mrzle gore nekoliko kasneje. Plezanje je bilo super, tudi za tečajnike je bilo lepo poskrbljeno, tako da smo lahko varno nabirali nove izkušnje in se naužili čudovitih alpinističnih trenutkov.

 

Pri koči nas je že čakalo hladno pivo in Privošnikove »pohane kure«, ki smo jih navdušeno snedli. Nato smo malo obsedeli in »pomodrovali«, kasneje pa še malo pomagali pri delu na koči.

 

Sledil je kulturni program. Nagovoril nas je Sašo Sotlar, nanizal nekaj lepih misli, Nika pa je prebrala pesem v spomin na alpiniste, življenje katerih je žal že ugasnilo.

 

Melanholičen trenutek je pretrgala vesela novica načelnika, da se nam bo decembra pridružila nova članica in vsi smo iz srca čestitali bodočima atiju in mamici.

 

V nedeljo smo se pozno odpravili iz koče, vendar nas kljub slabši vremenski napovedi to sploh ni skrbelo. Nekateri s sabo niti nismo vzeli vetrovk, saj je bilo že prav prijetno toplo in je kazalo, da bo vreme zdržalo. Ko se je sredi stene vreme začelo kvariti, smo se tolažili, da bomo morda še prilezli na vrh po suhi skali. To nam je uspelo in zmagoslavno in veselo smo se pričeli spuščati. Sredi »abzajla« pa nas je začela tolči toča, ki nam je nasmeške zbrisala z obraza… Premraženi smo se odpravili do Okrešjla. Na poti do koče smo se že nekoliko ogreli. Juš nam je prišel naproti in nas vse nagradil s »ta kratkim« in kmalu smo bili vsi zopet prešerne volje.

 

Konec dober, vse dobro!

 

David Teržan

fotografije: Sašo Sotlar, Valerija Podlesnik, Iris Polutnik, Jernej Gračner, Aljaž Stepišnik

03.06.2020  Vipava s tečajniki

Pretekli vikend smo se s tečajniki odpravili v Vipavo. Nekaj vtisov sta strnila Vasja in Polona.

 

Cel teden smo člani AO Celje Matica stiskali pesti, da bo vreme za vikend solidno in da se bo lahko šlo plezat. Sonce je bilo na naši strani, zato smo se v soboto, 30. maja 2020, odpravili v Vipavo na dvodnevno dogodivščino. Za nekatere tečajnike je bilo plezanje večraztežajnih smeri prvič, drugi smo že malo vedeli, kako enkraten je občutek po preplezani stometrski steni. Vsekakor smo bili vsi zelo hvaležni za toliko izkušenih članov, ki so vzeli tečajnike v svoje naveze, saj nas je letos res veliko. 

 

Kljub začetnim težavam iskanja parkirišča v Gradišču pri Vipavi, kjer smo se dobili, je vse potekalo po planu. Po jutranji kavi v lokalu smo se razdelili v naveze, okoli pasu obesili potrebno opremo in se vsi ponovno zbrali šele ob koncu dneva. Polovica članov je plezala v Gradiški Turi, polovica je odšla na Čaven. Smeri so bile različnih težavnosti, vsak je našel nekaj zase. V Čavnu so se preizkušali na južni steni v Krvavi smeri in Smeri malega Miha, v Gradiški Turi pa smo vertikalne metre nabirali v smereh Supernova, Smer čez ploščo, Skriti raz in drugih. Z Valerijo sva v navezi s Sašotom uživali na maksimum, kljub temu, da sva morali na detajlih bicepse napeti malo bolj, kot običajno.

 

Ker v steni ni bilo pretirano preveč časa za hrano in pijačo, smo na koncu dneva že vsi komaj čakali, da napolnimo želodce. Pica, ki smo jo jedli v lokalu na poti proti kampu ni še nikoli tako prijala, kot ta večer. Ko smo se do sitega najedli, smo odšli v Kamp Vrhpolje, kjer smo si na kozolcu pripravili ležišča. Fantje so pred tem nabrali še par kilogramov češenj, ki smo jih do onemoglosti jedli še cel večer. Njam! Noč ni bila kratka. Izmenjali smo si izkušnje, prigode in informacije o preplezanih smereh, o katerih smo še posebno tečajniki razlagali z največjim navdušenjem. Okoli tretje ure zjutraj so tudi tisti, ki so bili najbolj vztrajni, skočili v spalno vrečo in se ob poslušanju smrčanja, kolikor se je le dalo, naspali do osme ure zjutraj. 

 

V nedeljo smo ostali v podobnih navezah. Tisti, ki smo prejšnji dan plezali v Gradiški Turi, smo tokrat odšli potipat steno Čavna in obratno. Tri naveze smo Smer malega Miha splezale ravno pravi čas, preden so se z neba ulile dežne kaplje. Sledil je sestop po hitrem postopku in pozno popoldne smo že oddrveli iz Vipave. Ostati je namreč moralo še dovolj časa za klasiko po več kot odličnem vikendu - pivo pri Privošniku. 

 

Fenomenalen vikend, ki bo mnogim tečajnikom ostal v spominu za vselej. Prvih smeri ne pozabiš nikoli 😊

 

Polona

 

Znova fantastičen vikend

 

Vikendi z AO so vedno super, pa naj gre za delovne akcije, praktične izpite, tečaje, skupne ture ali tabore. Tokrat smo plezali dolge smeri. V Vipavi. Prvotni plan nas je sicer vodil na Staničev vrh, a je napovedan hladen in vremensko spremenljiv vikend obetal boljše pogoje na Primorskem.

 

V soboto zjutraj smo se zbrali v Gradišču v ŠRC Kamp Tura in se ob kavi razporedili po navezah. Ker nas je letos tečajnikov res veliko, smo hvaležni za dober odziv izkušenejših, ki so nas vodili po smereh. Jaz se še posebej zahvaljujem Katy iz sosednjega ferajna (AO Grmada), ki me je vzela na svoj štrik.

 

Pol se nas je odpeljalo nad Lokavec in smo po južni steni po Krvavi smeri in Smeri malega Miha poplezali na Čaven. Smeri sta dolgi cirka 200 metrov, resnejšega plezanja pa je trikrat po 20 metrov. Z vrha se odpre pogled na Vipavsko dolino in Tržaški zaliv. Sestopili smo po lepo urejeni Čavenski poti.

 

Z ostalimi, ki so ta dan plezali v Vipavi, smo se dobili na večerji in izmenjali vtise iz smeri. Hitro smo se prestavili v Kamp Vrhpolje, kjer so nas že čakali gostoljubni lastniki z domačo vinsko kapljico in njihov kozolec na katerem smo prenočili. Pa tudi velika češnja s sočnimi plodovi. Izkazale so se plezalne izkušnje in z malo spretnosti smo lahko posegli v vsak njen vrh in nabrali zvrhano košaro češenj. No, večer se je zavlekel pozno v noč. Tem za pogovore je bilo veliko, spat pa se nikomur ni preveč mudilo. Tam proti tretji uri je vendarle vse potihnilo. Lesena tla kozolca v kombinaciji z armaflexom so ponujala udoben spanec, pa tudi temperatua je bila ugodna.

 

Zjutraj smo naspani zamenjali prizorišča prvega dne. Mi smo se zagnali v Vipavske smeri. Izbrali smo nekoliko težje in prave plezarije je bilo mnogo več kot v soboto. S Katy sma sestope odtekla, da je ostalo več časa za nove smeri. Ko je sonce že malo izgubilo na svoji moči, čemur so bili zaslužni tudi oblaki, smo se vsi zbrali v ŠRC Kamp Tura in krenili proti Savinjski.

 

Vikend smo, kot se spodobi, zaključili pri Privošniku s sklepnimi besedami načelnika.

Za konec še enkrat besede z začetka: znova fantastičen vikend!

 

Vasja

25.05.2020 Sašo Sotlar, Znova v skalah gora

Vremenska napoved je obetala, a že v soboto dopoldan sva imela kar kisel izraz na obrazih. Čez noč je celotno Slovenijo, posebej pa Kamniške Alpe kar dobro namočilo – vsaj glede na radarsko sliko. Pa sva vseeno šla – če ne drugega, bo dobra kondicijska tura s polnim nahrbtnikom.

 

A ko sva prispela do Korošice – se nama je nasmeh narisal na obraz. Stena v Lučkem dedcu – kjer sva imela današnja plezalna cilja – je bila popolnoma suha, sonce je steno že božalo. Malo počitka in priprav, pa že sva bila na vstopu. Do raza oz. prvega težjega raztežaja sva šla nenavezana, nato uredila sidrišče in se podala v strmo steno. Prvi raztežaj je pripadel meni – skozi celotno smer se nama je obema ta zdel najtežji – v zadnjem delu ko je potrebno raz prestopiti imaš na voljo le en oprimek in še ta je polovično zaseden s klinom. Nadaljevanje lažje, a nikakor lahko. Je vseeno kar potrebno venomer dobro plezati, saj strmina ne popušča. Ko sva nadaljevala s police, na kateri je prvi udoben štant, sva naredila nekakšno kombinacijo desne in leve variante glede na skico iz plezalnega vodnika Repov kot. Pa se je izkazala za dobro in ne preveč naporno. Na vrhu ni bilo veliko dvoma, da greva še v drugi današnji cilj – Levo smer. Sicer sva si vstop oz. prvi del malo skrajšala, saj sva vstopila po Arnškovi smeri, pa je ne bi priporočal. Četudi je prvi raztežaj le te lahkotno in lepo poplezavanje, pa je drugi, da prideš na stičišče smeri Leve, Arnškove in Šarove poči kar zoprn – potrebno je iti za veliko lusko, ki po fizični težavnosti ne predstavlja neke resne plezarije, pač pa predstavlja zaradi “naloženosti” veliko nevarnost za varovalca in moraš biti maksimalno zbran, da se tam skozi prebiješ. Nadaljevanje naju (me) je malce zmedlo saj sva naletela na navrtana stojišča – brskanje po spletu je pokazalo, da če bi si zadeve prej pogledala, tiste “zmede” ne bi bilo. :) Je pa smer v bistvu zelo lepa v zgornji polovici (in tudi ne dvomiva da enako velja za spodnjo). 

 

Spustila sva se nazaj do začasnega prebivališča na Korošici, v katerem sva prenočila. Še prej sva zakurila, uredila večerjo, pospravila okolico, saj je veter od lanskega leta dodobra raznesel na kup spravljene pločevinaste plošče, ki smo jih v delovni akciji lansko leto spravili na kup. Noč pa ni prinesla mirnega spanca – močan veter in nalivi mi niso dali spati do pol treh zjutraj. A ko se je zjasnilo – znova sonce, sicer pa zunaj bolj mrzlo kot prejšnji dan. Pridužil se nama je Peter in skupaj smo jo hitro mahnili iz Korošice proti Planjavi. Pot čez Srebrno sedlo je bila večinoma kopna, le dva dela sta bila še prekrita z mehkim snegom. Tudi danes je bila smer suha, z izjemo prvega previsnega detajlčka. Med plezanjem nas je za nekaj časa presenetilo tudi sonce, kateremu se je uspelo prebiti skozi oblake, proti vrhu pa se je skrilo in znova je zavel hladen veter. Smer je služila kot lep zaključek, a vseeno sta se mi obe smeri prejšnji dan zdeli lepši (tako kot po plezariji, tako kot po kvaliteti skale). Na Srebrnem sedlu nekaj počitka, okrepčanja nato pa sestop nazaj proti Korošici, od tam pa hiter Markov tempo še do Podvežaka.

 

Končno pa smo lahko vikend zaključili v stilu in tako kot se spodobi – pri “našem” Privošniku na enem temnem. (tokrat je bil za spremembo resnično le eden :))

26.02.2020  Bivakiranje, 22. - 23. 2. 2020

Še pred prvo jutranjo svetlobo smo se v soboto, 22. 2. 2020, zbrali v Celju pred dvorano Zlatorog. Ekipo je sestavljalo 12 tečajnikov in alpinistični inštruktor Rok Dečman. Iz Celja smo se »pogrupirani« po avtih odpeljali proti Avstriji. Naš cilj je bila planinska koča Sadnighaus, ki se nahaja na nadmorski višini 1880 metrov v Visokih Turah. Te spadajo v gorsko skupino Goldberg.

 

Po tem, ko smo vozila stlačili v preostale kotičke parkirišča, smo strnili naše vrste in se v močnem soncu odpravili proti Moharju (2605m). Sonce in strmina sta nas pogrela, tako da je iz nas kmalu teklo v potokih. Mnogi med nami smo se prvič srečali s krpljami, ki so nam pomagale pri vzponu brez ugrezanja. Proti vrhu smo zaradi trše podlage te zamenjali za dereze in cepin. Na najvišji točki dneva nas je razveselil fantastičen razgled na okoliške hribe, med katerimi je seveda izstopal Veliki Klek oziroma po nemško Großglockner. Na precej prostornem vrhu smo vsaj kakšno uro porabili za počitek, malico, pijačo in užitek v soncu. Sledil je spust.

 

Po dobre pol ure hoje smo našli primerno točko za izdelavo snežnih bivakov z veliko napihanega snega. Hitro smo se lotili dela. Presenetil nas je poledenel in trd sneg. To je bil tudi razlog, da smo bivake kopali bistveno dlje, kot smo pričakovali. Kljub temu, da bivaki niso bili ravno idealnih oblik, so nam nudili dovolj zavetja pred ostrim vetrom med nočjo. Ta je bila za ene bolj, za druge manj udobna, vendar smo bili na spanje v snegu kar dobro pripravljeni, tako da večjih težav ni imel nihče. Zjutraj smo se okrepčali in pospravili opremo.

 

Medtem so nam oblaki in močan veter že nekoliko načeli voljo do nedeljskega vzpona. Nekaj članov ekipe se je odpravilo proti koči, drugi pa smo šli samo pogledati do bližnjega sedla. Ker smo ravno že bili na sedlu, smo seveda pot nadaljevali do Hilmersberga (2673m). Našo pot je vseskozi spremljal močan veter. Na vrhu ni bilo časa za uživanje. Spili smo čaj in se hitro odpravili v dolino. Spust je bil kljub ugrezajočem snegu hiter. Pri spustu so nas precej ovirale cokle, ki so se zelo rade nabirale na derezah.

 

Po kakšnih dveh urah spusta smo končno odložili nahrbtnike pri avtu, zamenjali mokra oblačila in se odpravili v kočo na osvežilno pijačo. Tam smo polni navdušenja razglabljali o svoji prvi, pod snegom prespani noči. Po konstruktivni debati smo se poslovili in se odpravili vsak po svoji poti. Vikend je bil zelo pester in zanimiv, predvsem pa smo v dobri družbi še bolj stkali naše prijateljske vezi.

 

Marko Es

fotografije: Udeleženci bivakiranja

10.02.2020 Sašo Sotlar, Zimske izkušnje

 

“Fantje…morte it probat. Kulkrt smo mi šli u hribe za ceu vikend, pa smo potem ceu vikend sam vedril.”

 

Besede našega Poldeta, ki so se nama z Markom zasidrale v spomin. Dan prej smo mu pomagali s spravljanjem drv za prihodnjo zimo, takoj naslednje jutro pa sva, vsem visokim temperaturam in napovedanim inverzijam navkljub, zgodaj zjutraj mahala proti levemu delu Turske gore – k smeri Modec – Režek. Kljub sončnemu vremenu sva bila daleč naokoli sama, tu in tam nekaj pohodnikov, a vse do vstopa je bila morala bolj kot ne na dnu – od mokrega snega, pa do gaženja čez kolen… dan ni obetal. Pa vendar, po nekaj metrih dejanskega plezanja … sva na koncu zgolj vriskala od veselja. Na južni strani Turske gore sva si z velikim zadovoljstvom ogledovala belo morje nad Ljubljansko kotlino, to pa se je razširjalo daleč proti jugu in zahodu, le Štajerski konec se je temu izognil in plaval nad oblaki.

 

In nauk teh besed je odmeval … Že lep čas je pretekel, zgolj ena objava deklet SMAR pred več kot mesecem objavljena o vzponu v Travniški grapi, pa sva vseeno rekla … greva pogledat če še velja. Že “dostop” v petek do Doma v Tamarju nama je dal na nek način slutiti da v smeri jutri ne bo šale – pa čeprav je tam zgolj ravnina, a je bila začinjena z živim ledom, fantoma ki sta rekla da za nobeno ceno ne obujeta plezalnih derez, spravljenih na dnu nahrbtnika in polno sijoče lune, ki naju je spremljala celo pot. Ko se je zdanilo sva že bila na poti proti Tamarskim slapovom, obrnila sva se proti Travniku in … no, po resnici, ne ravno hitro … sva bila na vstopu. Malce si ogledujeva prvi raztežaj, a ni bilo veliko dvoma - navezala se bova. Hitro naju dohiti naveza, ki je bila le nekaj minut za nama in ekspresno sta jo mahnila tudi čez prvi raztežaj, nenavezana. Počasneje slediva, ju na naslednjem varovališču dohitiva, a Florijan in soplezalec odhitita naprej. Nekaj časa sva še držala tempo, a je hitro postalo očitno, da bova zgolj gledala za njima. A kmalu je postalo jasno, da so razmere dalje v smeri zelo slabe, saj sta najina predhodnika obrnila. Midva izkušenima domačinoma nisva oporekala in tako smo se skupaj spustili nazaj v dolino. Kakopak, druženje v Tamarju in vnovičen, “adrenalinski spust” proti Planici, ni manjkal. Krepak obed pri Martinu v Kranjski gori, nekaj malega iskanja prenočišča in že sva bila v postelji v hostlu pri Jozlnu v Mojstrani, iz katere se do naslednjega jutra nisva premaknila.

 

Malce pozno, a nekaj do osme ure zjutraj jo že mahava skozi zaspano, zamrznjeno pokrajino Belopeških jezer proti planini Plazje. Tam se nahaja najin današnji cilj – Damoklejev meč. Med potjo budno spremljam stopinje pred menoj, ki vodijo navzgor. Sprašujem se: “le koliko navez bo danes pred nama”. In na koncu … cel dan sva bila sama! Neverjetno. Marko je že prejšnji večer rekel da mi prepusti prvi, po skici, težji del slapu – da pač ne more plezati tako težko. “Yeah right”, sem si rekel. Prvi del … ne morem reči, da je bil lahek – 15 metrov strme ledne plezarije, a vseeno je bilo vmes prostora za počitek. Kasneje pa se je Marko zakalkuliral - namesto treh lažjih raztežajev sva naredila dva, njega pa je nato počakal tisti raztežaj, ki bi spet moral doleteti mene. Dva manjša skoka in sedem metrov visoka, popolnoma navpična, svečkasta sveča, ki pa je imela vsaj malce mehkejši led, a vseeno – razen začetnega varovanja na dnu – dober (psihični, pa tudi fizični) preizkus vsakega plezalca. Sledim in nato nadaljujem, hitro naletim na urejeno varovališče. Vrvi je dovolj, a vseeno, se raje ustavim – v izjemni manjši votlini – nekaj zaradi dejstva, da ne želim spuščati velikih lednih projektilov na svojega soplezalca v ozkem kaminu za seboj, nekaj pa, priznam, zaradi ambienta. Kamorkoli pogledam okoli sebe je led - v takšnih ali drugačnih oblikah. Nad menoj se bohotijo ledne sveče, ena ogromna, povezana s svojim podstavkom, druge visijo v previsih daleč od mene, vedoč, da se jim ni potrebno bati, da jih bom kdajkoli s svojim dotikom cepina poslal v dolino. Res, neverjeten občutek. Pa vendar, samo petnajst metrov višje, novo doživetje. Iz dejanskega Demoklejevega meča, impozantne dvajset metrske sveče, ki bedi kot nekaj-mesečni stražar nad celotnim slapom, me stušira slap mrzle vode, ki kar ne pojenja. Lep čas sem pod slapom, a umakniti se ne morem, zgolj sprejeti moram njegovo hladno prho. Marko zgoraj se mi smehlja, a ko prideva skupaj in še enkrat pogledava okoli sebe – znova – neverjetno. Ledene skulpture kakršne si človek samo predstavlja …

 

Sledil je sestop. Tokrat zelo prijeten, vsa varovališča navrtana in pripravljena za spust, tako da sva bila na vstopu po vsega malce več kot tridesetih minutah. In nekaj malega več - tudi v dolini. Kakor daleč je zgledalo zgornje Belopeško jezero, pa sva bila vseeno tam zelo hitro in nato na poti  proti domu.

 

Iz plezalnega vidika, sigurno ne popoln vikend, iz “izkušenjskega”, pa abosolutno. Še več takih!

 

Ps: slikovnega materiala iz Travnika nimava – ni bilo veliko želje po ovekovečenju takšne plezarije. :)

 

04.02.2020  Zimski tečaj, 25. - 26. 1. 2020

Tokrat je bil pred nami razgiban dan, polni entuziazma smo se zadnjo soboto v januarju odpravili proti naši najlepši alpski dolini, Logarski dolini. Tovorna žičnica na katero smo natovorili vso zimsko opremo in vso robo, ki pride zraven pravega ljubitelja gora, je že na vsezgodaj pokala po šivih, ko je sopihala na poti iz doline do vrha Okrešlja. Mi pa smo se sveži kot jutranji vetrc podali izpred GRS zavetišča v smer Savinjskega sedla.

 

Naša velika četica je korakala neozirajoč se na rahle dežne kapljice, višje zgoraj pa nas je pričakala prava romantika-snežinke. Po izboru ustreznega terena z dosti snega smo se organizirali v skupine in vsak je dobil svojo navezo, s katero sta bila tisti dan neločljiva, v dobrem in slabem kot v zakonu.

 

Na različnih delovnih točkah zimskega tečaja so nam inštruktorji podali svoje znanje. Naučili smo se kako se izdela sidrišče s cepini in spusti po vrvi v snegu (spust na snežni krožnik, z dvema cepinoma), kako se išče z lavinsko žolno, preizkušali smo stabilnost snežne odeje v primeru nevarnosti snežnih plazov (prerez snežne odeje in določitev trdote posameznih plasti, Norveška metoda, itd. ), naučili smo se pravilne hoje z derezami in cepinom, gibanja naveze in izdelave različnih sidrišč v snegu (s cepinom, s smučmi, sabljami itd.) ter kako se zaustaviti s cepinom pri zdrsu. Neuradna točka pa je bila še čimbolj natančno in neopazno metanje snežnih kep v tarče na dveh nogah.

 

Poleg vsega pridobljenega znanja pa nam bo na ta dan zagotovo ostal še kakšen spominček in sicer na naših hlačah in bundah, ki so bile zaradi pridnega izvajanja vaj na snegu modno preoblikovane pri marsikomu.

 

Ana Mlačnik

fotografije: Jože Zupan, Valerija Podlesnik, Danijel Žagar

28.01.2020 Sašo Sotlar, Produktiven teden

A ta produktivnost se je začela šele s četrtkom. Po klicu Katy, ko sva sprva že odpovedala iskanje razmer, je padla odločitev da vse vremenske napovedi in inverzije nekam pošljeva in greva na svež zrak. Našla sva ga na Jezerskem. Že iz parkirišča se je od daleč ponujal “Spodnji Ledinc”. Hitro sva na prvem skoku, ki ga posolirava, nato še malce po grapi navzgor levo in desno, pa sva pod glavnim delom slapu. Na pogled zgleda v redu. Naveževa se, danes sem v vlogi varovalca in nabiralca izkušenj v WI5. Prva dva raztežaja sta šla hitro mimo, brez večjih težav. Glavni del slapu pa je sedaj direktno nad nama – gledam ga z veliko mero strahospoštovanja. Katy zagrize. Led je čuden. Nekako votel. Goba svečkasta. Pa vseeno spretno navigira pri iskanju optimalne poti čez prvi del te pravcate ledene stene. Nekje na polovici in na desnem delu uredi varovališče, nato začnem še jaz. Kljub temu da sva bila sama in pod menoj ni bilo nikogar – skrajno previdno. Predstavljal sem si da vseeno lezem naprej. Pa je kar šlo. Previden moraš biti. Ko se ji pridružim na štantu in izmenjava opremo, pravi, da sva verjetno že čez glavni del težav. A zgolj meter in pol bolj v levo, ko je stopila na široko in “prijetno” gobo direktno zraven glavne sveče, je hitro spremenila mnenje – a pa še ne bo tako! Najprej en meter in pol višje po navpični oz. rahlo previsni sveči, nato pa v razkorak daleč v levo – sva morala narest pravo “špago”, saj drugače pod nogami ni ničesar, zgolj “luft”. Za konec pa še navpičnih osem metrov “navijanja”. Šlo je. Naprej pa žal ne, saj se nama je čas iztekal, poleg tega pa bi si za zadnji raztežaj morala vzeti malce več časa, saj je bil zelo slabo narejen in bi ga bilo treba “mixati”. 2 polna spusta po vrvi in slabo uro kasneje sva že bila nazaj na poti v Celje.

 

 

V petek je bil dan počitka in izdelava načrta za prihajajoči vikend. Marko je prost v nedeljo – greva Debelakovo v Ojstrico. V soboto pa z Balijem Nemško in Vzhodno, prav tako v Ojstrico. Zjutraj se nama ni preveč mudilo – šele ob pol devetih sva odrinila iz parkirišča. Sicer nisva bila sama obiskovalca tistega konca ta dan, a so se druge naveze mudile v Slapu na Jami. Zgoraj pa nikjer nikogar. Do vstopa sva morala po globljem snegu, nato pa je šlo hitreje. Sneg lepo kompakten, trd, pravi škripavček. Hitro sva bila v amfiteatru, kjer sem si prvič ogledal linijo za nedeljo. Izgleda super, midva pa nadaljujeva po Nemški. Napredujeva dobro, po dveh krajših, strmih, a z dobrim snegom prekritih odstavkih, sva hitro pri zadnjem delu desnega izstopa. Izpostavljena, sicer kratka prečka se hitro izteče na vrh, midva prav tako. Nekaj iskanja poti navzdol in medtem ko hodiš proti Škarjam, se ti Vzhodna ponuja sama od sebe. Navzdol je šlo hitro in prav prijetno, saj je bila Vzhodna vse od zgoraj in do amfiteatra napolnjena z mehkim snegom, ki ga je očitno spihalo iz strmejših sten.

 

 

Sledil je sestop nazaj do parkirišča in premik do Doma planincev, kjer sem nato počakal do naslednjega jutra, da se mi pridruži Mavri. Malce me je vseeno zamikalo, da bi skočil še do Okrešlja in GRS koče, kjer so naši člani imeli zimski tečaj, a se mi je zdelo tu dol spodaj bolj “varno” in “brez pasti”. No, temu tudi ni bilo čisto tako, saj se je “grem-spat-ob-8h” večer spremenil v “saj-mam-še-5-ur-spanja” noč, predvsem na račun dobre družbe iz AO Grmada. :)

 

 

Kljub malce zmedenemu jutru in mojim ležernim pripravljanjem nahrbtnika, sva bila z Markom kot bi mignil pod vstopom. Stopničke narejene včeraj so zelo pripomogle – ojužene jih je mraz ponoči lepo stisnil in po njih je šlo hitro in že sva stala v amfiteatru. Kakšnih prvih 60 metrov sva nadaljevala nenavzana, nato pa v manjši lopi naredila štant, saj je sledila krajša prečka v desno in nekaj mixa naravnost nazvgor. Marko je hitro opravil z bolj suhim, a zelo krušljivim odstavkom, nad njim je bil pa sneg dokaj suh in slab, a je vse te težave lepo premagal. Nadaljevanje je bilo lažje – 150 metrov široke in lepe grape, ki pa se je proti koncu že “vlekla”. Ko končno prideva do kota in se odžejava, nadaljujem jaz – celih 60 metrov navpične in lepe plezarije – mešanice ledu in škripavca, možnosti nameščanja varovanja zadosti, uporabni tudi metulji (sam sem uporabil rdečega in zelenega). Raztežaj se izteče na lepo in udobno poličko na levi strani, kjer te pričaka zabit klin. Tudi preostalih 50 metrov pokončne plezarije je bilo lepih, po prihodu na zgornjo gredo pa se strmina položi. Zadnji del sva tako splezala kot prava “štajerca”, tudi vmesno varovanje na skalah se da lepo nameščati (znova so prav prišli prijatelji pa tudi kakšno skalno uho se najde). Po štirih urah in pol sva le stala na vrhu Ojstrice in na sončni strani le-te. Oba sva veselo zajuckala, sledil je zadovoljen stisk rok in v duhu današnjega časa, še selfie na vrhu, nato pa sestop do Škarij in znova v Vzhodno, ter dalje po njej v dolino. Na vrhu Vzhodne sva si še razdelila v Markovem nahrbtniku najdeno čokolado (v vsej najini “modrosti” je bila to edina stvar za pod zob, ki sva jo imela s seboj; čemu sem sam prejšnji večer iz nahrbtnika vzel dve čokoladici, ostaja enigma) in spila še preostanek čaja in uživala v direktnem pogledu na preplezano linijo, ki je res izjemna in lepa.

 

 

Dober in produktiven “teden” pa se je zaključil kakor se spodobi: z regeneracijskima pivoma (brez veze je govorit da gremo “na enga” :) ) in izmenjavanjem zgodb s preostalimi prijatelji – pri Privošniku.

30.12.2019  Pobožična tura Alpinističnega odseka 2019 - Stol

Kakor vsako leto, tudi letos ni manjkala pobožična skupna tura alpinističnega odseka. Tokrat se nas je kar 27 podalo na Stol. Nekaj misli sta strnila skupaj Marko in Vasja.

 

 

 

Na pobožično jutro smo se ob 6.30 zbrali v Žalcu za prvo skupno zimsko AO turo za nas nove tečajnike. Po razdelitvi manjkajoče zimske opreme smo krenili proti Valvasorjevem domu pod Stolom. Cilj je bil Stol. Razmere v dolini niso bile nič kaj zimske. Za pozni december tople jutranje temperature okoli ničle, sonce pa se je v vsem sijaju prikazalo že okoli pol osme.

 

Prvo presenečenje smo doživeli pri akumulacijskem jezeru nad Žirovnico. Makadamska cesta proti Valvasorjevemu domu je bila zabarikadirana s skalo. To bi nam pot podaljšalo za kakšno uro. K sreči smo kmalu opazili, da je pot v spodnjem delu na novo izpeljana malo bolj naokrog.

 

Pri domu smo se najprej okrepčali s potico, ki nam jo je razdelil Božiček Sašo, in nato v počasnem tempu krenili proti vrhu. Prve vzorce snega smo dosegli na cca 1500 mnv, pot je bila ob dvigovanju še pomrznjena, a že obsijana s soncem. Odpirali so se nam veličastni razgledi proti Julijskim Alpam. Dereze smo nataknili šele malo pod sedelcem med obema Stoloma ter se po deloma pomrznjenem in deloma mehkem zasneženem terenu dvignili direktno na Stol.

 

Počakali smo, da smo se vsi zbrali, naredili skupinsko fotko in se na hitro okrepčali. Razgledi na okoliške vrhove so bili ob jasnem vremenu res sijajni.

 

Prvi del spusta je potekal hitro, dereze so prišle prav tako na v zgorjen delu pomrznjenem snegu kot na mokrem snegu v srednjem delu. Zaradi visokih temperatur pa je bila pot spodaj že popolnoma mokra in blatna.

 

Vsi smo se srečno vrnili do Valvasorjevega doma in dan tradicionalno zaključili v stari furmanski gostilni Privošnik s 130-letno tradicijo.

 

Vasja Povše

 

 

V četrtek 26. 12. 2019 smo se tečajniki Alpinističnega odseka Celje Matica podali na našo prvo skupno turo. Pod vodstvom članov alpinističnega odseka smo se v zimskih razmerah podali na najvišji vrh Karavank - Stol. Po zboru v Žalcu je sledila vožnja do Valvasorjevega doma pod Stolom, kjer smo še na hitro oplaknili grla in z božičnim pecivom potešili kruljenje trebuhov. Kmalu smo se navdušeni zagnali v klanec. Najprej je bila podlaga še suha, vendar ne za dolgo. Kamenje, zemljo in travo je kmalu nadomestila snežna odeja, ki je z vzpenjanjem postajala vse debelejša. Ko steza ni bila več uhojena smo vsi namestili dereze in v roke prijeli cepine. Pot smo nadaljevali po deloma pomrznjenem terenu do sedla, od koder je sledil še kratek vzpon do vrha stola. Iz višine 2236 metrov se nam je v fantastičnem vremenu odprl lep razgled na  Julijske Alpe, zahodne Karavanke, Visoke in Nizke Ture, osrednje Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in del Gorenjske. Na vrhu smo ob hrani, pijači in pogovoru počakali, da smo se zbrali vsi, napravili še skupno fotografijo in se odpravili nazaj v dolino. Med potjo smo še naprej lahko uživali v prijetnem decembrskem soncu, vse do Valvasorjevega doma, kjer smo se na koncu ture zbrali vsi prisotni.

 

Na skupni zimski turi smo se lahko seznanili z uporabo zimske opreme ali izboljšali tehniko hoje v gore z zimsko opremo. Poleg tega smo imeli priložnost za druženje med seboj in s člani AO Celje Matica. Od vsega naštetega pa je najbolj pomembno to, da smo preživeli fantastičen dan v gorah.

 

Marko Es

 

16.10.2019 Gregor Šipoš, Drytooling akademija Zasavje 2019

Letos sem se ponovno udeležil DT akademije v Zasavju, ki je potekala 12. in 13.10. Prejšnje leto sem se udeležil kot edini član našega odseka, letos so še pridružili, Particija, Nika, Blaž, Aljaž in Dani. V soboto smo imeli zbor v Dolu pri Hrastniku, od koder smo se odpravili v bližnje plezališče, kjer sta nas pozdravila Vili Guček kot organizator in predsednik PD Dol pri Hrastniku Vid Jerič. Gost in hrvaški ledni plezalec Mario Musolin nam je predstavil opremo in razlike med tekmovalno opremo in klasično opremo za ledno plezanje. Bili smo razdeljeni v dve skupini po težavnosti oz. izkušnjah plezanja. Letos je bilo udeležencev 2x več kot prejšnje leto, zato je bilo tudi plezališče predvsem na lažjih smereh precej zasedeno. V popoldanskih urah smo šli na pozno kosilo, večer pa se je nadaljeval s pečenim kostanjem in s predavanji o treningu s strani Maria Musolina na plezališču Pod Škalo. Naslednji dan smo plezali v plezališču Ob Savi pri Zagorju. Zaradi dolge poti pred sabo so nas najprej zapustili člani srbske ledno-plezalne reprezentance, potem pa še hrvaški člani delavnice.

 

Sama delavnica in druženje kaže na to, da je plezanje z orodji čedalje bolj prepoznavno, po drugi strani pa se tudi člani reprezentanc trudijo, da bi se ta šport razširil in bil bolj prepoznaven. Vsi člani delavnice smo bili povabljeni tudi na tekme SHS pokala v lednem plezanju, ki bodo v prihodnjih tednih. V  Srbiji je tekmovanje v Ovčar Banji, na Hrvaškem je v dvorani v Varaždinu in v Domžalah, kjer je tudi zaključek. Cilj te tekme je druženje in razvoj prepoznavnosti samega športa.

 

Bila sta dva zanimiva dneva, ki sta mi prinesla nekaj novih informacij in novih poznanstev. Vsekakor se bom udeležil naslednje akademije.

 

Foto: Ivana Mijić

08.10.2019 Katja Petrovec, Ženski week-end na Krku

Punce nadaljujemo in se trudimo nadaljevati tradicijo ženskih taborov tudi na našem društvu. Letos smo se nekega lepega poletnega dne, verjetno je bil četrtek, odločile, da gremo plezat na morje. Po spletu okoliščin smo tokrat izbrale otok Krk in zdaj, ko je vikend tabor za nami, se verjetno prav vse strinjamo, da sta za nami super dva dneva. Na koncu smo se zaradi teh ali onih obveznosti in odločitev zbrale le tri, toda kot je nek trenutek izjavila Alja, dovolj je, da sta dve. Težko se je ne strinjati s to izjavo. Soboto smo preživele v Portafortuni, kjer smo plezale do sončnega zahoda, nedeljo v Belih stenah, tistih nekaj ur vmes pa uživale v izvrstni morski hrani, opojni beli kapljici in sentimentalnem jadranskem melosu. Izkušnja letošnjega tabora in "nauk" sta bila enaka: girls just wanna have fun!

 

Torej fantje, naslednje leto vas tudi ne bo poleg, me pa gremo, kot smo se odločile, v neznano.

 

Alja je bila čudovita organizatorka, Doroteja je poskrbela za mirno kri, jaz pa za nekaj začetne zmešnjave.
17.09.2019 Sašo Sotlar, Izkušnje

 

V soboto zjutraj stopamo po dolini Vrat proti severni steni Triglava. Danilo se je že, megle ki je v tem času tu velikokrat prisotna, ni bilo, tako da se je Stena že od daleč videla in smo sproti med koraki pogledovali proti njej in iskali vstop v našo smer. Cilj smo prejšnji večer spremenili, saj je Dani Skalaško že dvakrat preplezal, Mihelič pa je o "Prusiku" zapisal da je to vseeno smer katere se ne sme izpustiti – pa dobro no, potem je pa tudi mi ne bomo... To pa je tudi edini zapis, katerega sem uspel prebrati za smer, druge literature (beri: poročil drugih na internetu) nisem iskal. Narobe? Morda. Odvisno koga vprašaš. Verjetno če bi jih, bi bil prikrajšan za kar nekaj (novih) izkušenj, ki sem jih pridobil v dveh dneh.

 

Smer nam je hitro začela sporočati, da se z njo ne bomo mogli ravno spoprijateljiti, temveč da bo potrebnega veliko truda, da jo bomo premagali. Prvi raztežaji so vsi brez izjeme krušljivi in v bistvu do druge tretjine smeri ni bilo nikjer nekega plezalnega užitka. Sledila sta dva raztežaja po položnih platah pod strehami, nato prečnica v levo in vzpon čez bariero, nato pa znova zgolj krušljivost vse do zadnje tretjine smeri, že nad Amfiteatrom. Napredovali smo zelo počasi. Prvič, orientacija je res težavna – skice  in opisi za spodnji del se nam niso zdeli povsod uporabni oz. pravilni, tako da je iskanje poteka smeri zahtevalo svoj čas. Drugič, opremljenost. V smeri smo našli zgolj en narejen štant, pa še ta je bil dejansko na izstopu iz smeri. Preostalo pa zelo skromno, razen v nekaj težjih raztežajih – tam jih je več. Torej če si po polovici vrvi naletel na klin, običajno nisi okleval in zabil zraven še enega ter naredil varovališče. A velikokrat to ni bilo tako in je kladivo tisti dan veliko pelo. Tretjič, krušljivost velikega dela smeri te prisili v skrajno previdnost, še posebej če sta notri dve navezi. Plezanje 'kot po jajcih', pa tudi to velikokrat ni dovolj, saj vrv tudi doda svoje in projektili so hočeš-nočeš, leteli na vse strani. Nihče ni ušel svoji "porciji". :) V srednjem delu smo se "izognili" originalu in jo po koncu globoke grape ubrali desno v varianto po zelo krušljivi in naloženi polici (v bistvu kamnolomu) proti Amfiteatru, saj je original, ki zavije levo in navzgor zgledal skrajno ne-plezljiv in še slabši od te police – ta je bila, vsemu šodru navkljub, vsaj položna in zadosti široka. Sam sem se potem spraševal kako je možno da ta varianta ni original, saj v bistvu izgleda kot logičen in naravni prehod oz. nadaljevanje. Ko smo le prišli nazaj do stika z originalom in kjer naj bi se začel lepši del smeri, sem si mislil – ah, zdaj bo pa steklo. Pa vseeno ni bilo čisto tako. Sonce je že začelo osvetljevati vrhove z zlato-rumeno barvo, mrak se je spuščal in raztežaj, ki ga zaključiš s prehodom skozi ozko okence, sem že splezal z lučko na glavi – nekaj kar nisem še nikdar počel, tudi ne v plezališču. Nadaljevanje se ni zdelo najbolj privlačno, zato smo se odločili za bivakiranje, slabe tri metre višje od tega okenca. Velika polica, varovana iz vzhodne strani s približno dva metra visoko bariero nam je nudila odlično mesto za naše prvo bivakiranje v steni. Slabe volje ni bilo – ravno nasprotno. Nekaj okrepčanja, pogovora, smeha in že smo iz nahbrtnikov vzeli vse kar smo imeli s seboj in se oblekli, nato pa se "po navezah" stisnili pod dve astro foliji in počakali jutro. Vreme je dobro "sodelovalo" – mirna, suha noč, brez veliko vetra, dokaj topla do nekje 4-5 ure zjutraj, nato pa je malce pritisnil mraz. Noč je spremljala polna luna, ki je močno osvetljevala Steno in tudi preostale vrhove nad Vrati, pa tudi vztrajala je še pozno v naslednji dan. Spanca ni bilo veliko, kljub vsemu pa se mi zdi, da je vsak izmed nas za 3 do 4 urice zajadral v sanje, visoko nad zamegljeno dolino. Jutro je bilo tu – malce jutranje telovadbe da smo si pretegnili ude, ki so večino noči preživeli tako ali drugače pokrčeni, nekaj bentenja nad soncem, ki nas tako visoko v steni ni želelo pobožati in nam pomagati pri ogrevanju, nekaj popite tekočine in gremo ... znova v iskanje prehoda do roba smeri. Če je bilo ponoči tudi z dobro svetliko tega težko najti, pa zjutraj s tem nismo imeli večjih težav – po dobri uri plezanja smo bili pri pod zadnjim raztežajem, ki je postregel z zanimivim detajlom.

 

No, pa smo le na vrhu ... močno visokogorsko sonce je sijalo v štiri nasmejane, srečne obraze, napolnjene z zadovoljstvom, četudi plezalne romantike skorajda v celotni smeri sami nismo doživeli (svetla izjema sta bila dva težja raztežaja). Alpske romantike pač ni manjkalo, pogled iz Stene ... kamorkoli, je impresiven, imeniten, še posebej na tako lep dan, večer, noč, jutro... Opraviti moramo le še sestop čez Plemenice, za katerega smo že vedeli, da se bo vlekel kot kača, nato pa v Aljažev dom na zasluženo okrepčilo v obliki hladnega piva in zdravice preteklemu vikendu, ki nas je vse napolnil z veliko novimi izkušnjami.

 

03.08.2019  Memorial celjskih alpinistov

V petek, 19. 7., smo se proti večeru odpravili v Logarsko dolino, da bi počastili celjske alpiniste, ki jih ni več med nami. V Mozirju smo naleteli na manjši zastoj, saj so tovornjaki zaradi manjše nesreče popolnoma zapolnili tamkajšnja ozka krožna krožišča. V dolino smo prišli, ko so se zadnji sončni žarki trudili splezati preko ostrih skalnatih vrhov, ki so nas obdajali. Ura je bila že skoraj devet, ampak kibla nas je k sreči počakala. Naložili smo jo z nahrbtniki in ostalo plezalno opremo ter, seveda, več gajbami hmeljskega napoja. Nato smo se z lahkimi hrbti odpravili v čedalje temačnejši gozd, ki tako spretno pokriva goloto Okrešlja. Na vrhu nas je pričakalo dobrodošlo vzdušje Frischaufovega doma, ki pa ga tisti konec tedna nismo izkoristili v celoti, saj smo se nastanili v koči Gorske reševalne službe.

 


Jutro nas je hitro vrglo iz udobnih ležišč. Zjutraj so prišli še nekateri drugi člani našega odseka in kmalu smo spoznali, da se nas je zbralo okrog petnajst. Hitro smo pohlastali zajtrk in se odpravili v visoke stene, ki so se dvigale okrog nas.

 

 

Pot do sten je trajala slabo uro, a se zaradi razmeroma hladnih jutranjih temperatur in rahle gorske sapice nismo preveč utrudili. Blaž in Matic ter midva z Daisy smo se vzpeli proti Direktni smeri v Štajerski Rinki. Na poti smo srečali tudi Sašota, ki je Aljo in Niko peljal v Steber Štajerske Rinke.

 


Do same skale smo morali prečiti manjšo gmoto snega, še zadnji ostanek prejšnje zime. To smo seveda naredili, kot se šika – s kladivom v rokah namesto cepina! Blaž in Matic sta plezala pred nama in sta se odločila za daljšo različico Direktne smeri, ki poteka čez glavo Štajerske Rinke. Čeprav smo začeli eden za drugim, se pozneje v skali nismo več srečali.

 


V popoldanskih urah, ko smo sestopili po Turskem žlebu in se vrnili v kočo, je sledila lepa pogostitev, za katero je s svojimi dolgoletnimi žar izkušnjami poskrbel Bogdan "Wurst" Baloh. Ob jedači smo nazdravili celjskim alpinistom in v užitku gorskega sveta pričakali nov večer.

 


Naslednje jutro je potekalo počasi. V steno so se podali samo Dani, Aljaž in Rok, čeprav se je popoldne, natančneje ob 14. uri, obetal dež. Drugi smo se družili ob jutranji kavi in zajtrku. Nekateri so se okrog poldneva podali proti domu, Sašo, Alja in jaz pa smo stopili do bližnjega plezališča, kjer sva se z Aljo uspešno poskusila v tamkajšnjih s soncem razgretih športnih smereh.

 


Ko se je plezalni trio vrnil iz stene, smo počasi pospravili kočo, pobrali smeti in se odpravili proti kibli. Ker je prišla ploha, smo s kiblo počakali še nekaj minut, jo nato naložili in hitro sestopili z Okrešlja, saj nas je preganjala nova pošiljka dežja, ki pa nas je proti koncu sestopa tudi ujela. Vendar nič zato, saj nas je pri Privošniku čakala analiza preteklega vikenda.


Jernej Gal

fotografije Polona Povše

18.07.2019  Ledeniški tečaj Castor/Pollux (11. - 14. 7.), prvi del

Ledeniški tečaj Castor/Pollux (11. - 14. 7.) Začelo se je v četrtek 11.7., ko smo se še pred sončnim vzhodom zbrali na parkirišču pred Mercator centrom v Celju. Razdelili smo se v dve vozili, en avto, ki mu je poveljeval Peter, in en kombi (gasilski seveda), ki ga je upravljal Dani, ter krenili na pot. Pri Povšetovi domačiji sta se nam pridružila še Brane in Miha, tako da nas je bilo skupno že kar deset. Pot smo nadaljevali proti Champolucu in Saint Jacquesu, našemu izhodišču za turo. Na dolgi poti smo vadili tako izmenično kot tudi skupinsko spanje (seveda brez obeh voznikov). Po dveh postankih v boksih in približno 8-ih urah vožnje smo prispeli v Saint Jacques, majhno vasico obdano s prelepimi gorami. Tu smo poklicali taksi v obliki dveh terenskih vozil, ki sta nas peljali še nekoliko višje in nam prihranili okoli tri ure lovljenja sape. Kljub taksiju so nas še vedno čakale cca tri ure hoje do koče Refugio Guide d'Ayas, kjer smo imeli rezervirano prenočišče. Pot je bila enostavna, le malo pred kočo je bilo potrebno prečkati manjše snežišče, ki se je končalo v jezeru čudovite turkizne barve. Na koči smo večerjali in si pripravili opremo za naslednji dan. Budilke smo nastavili na sedmo uro, saj smo za naslednji dan planirali le tečaj reševanja iz ledeniških razpok nekje blizu koče.

 

V petek okoli osme ure zjutraj smo že stali na snegu za kočo navezani v tri ledeniške naveze in namenjeni proti sedlu med Castorjem in Polluxom. Prva naveza so bili Brane, Aljaž in Luigi, druga Mato, Peter, Miha in Patricija ter tretja Dani, Nika in jaz. Malo pred sedlom Passo di Verra smo se ustavili na kratki pavzi. Čudovit razgled na zasnežene vrhove, viseče ledenike, modro nebo in sončen dan so nas navdali s toliko energije, da smo se odločili, da nadaljujemo pot na Castor (4228 m) in tečaj opravimo naslednji dan. S konstantnim tempom smo vijugali po pobočju Castorja, dokler nismo prispeli skoraj do vrha, kjer je bilo potrebno nekaj metrov malo poplezati. Še nekaj metrov po zelo razglednem grebenu in že smo stali na mojem prvem štiritisočaku. Nekaj časa smo užvali na razgledu in pritiskali na sprožilce fotoaparatov, nato pa je sledil sestop nazaj proti sedlu. Na sedlu smo se odločili, da skočimo še na sosednjega, nekoliko nižjega Polluxa (4092 m). Tu nas je zapustil ženski del ekipe, ki se je vrnil na kočo, moški del pa se je kot čreda mladih kozorogov pognal po pobočju Polluxa. Vzpon je skoraj v celoti skalnat, na nekaterih mestih celo zavarovan z debelimi verigami, le na vrhu te pričaka kratek zasnežen greben, ki zahteva ponovno namestitev derez in cepin v roke. Na vrhu zopet nekaj slikanja potem pa hitro nazaj proti koči, saj je bil že skoraj čas za večerjo. Po večerji smo preverili kakovost visokogorskega rdečega vina, nato pa prijetno utrujeni legli nekje na svoj košček skupnih ležišč.

 

Ker nam je za soboto ostal le tečaj reševanja iz ledeniških razpok, smo si zopet privoščili dolgo spanje do sedme ure, ko je zunanjost koče že božalo jutranje sonce. Brane, Patricija in Peter so se odločili, da še nimajo dovolj štiritisočakov, zato so se odpravili še na vrh Roccia Nera (4075 m), ki leži blizu Polluxa. Ostali pa smo se navezali v dve navezi in odšli na lov za ledeniškimi razpokami. Po nekaj takšnih brez vidnega dna in nekaj takšnih "preveč prijaznih", smo le našli primerno za izvedbo manevrov. Naredili smo tri načine reševenja, da je ponesrečenec odziven in ga samo s škripcem rešiš iz razpoke, da je neodziven in se spustiš k njemu, ga navežeš in nato s škripcem potegneš ven ter način "na horuk" ki se uporablja ko je v bližini dovolj ljudi in ponesrečenca kar potegnejo iz razpoke. Nekje okoli kosila, ko smo končali tečaj in so se vrnili tudi trije pohodniki, smo počasi krenili v dolino. Pot navzdol je bila kar dolga, vendar je zelo položna in razgled ves čas čudovit, tako da je bila skoraj prehitro za nami. Za ta dan nam je na seznamu ostalo samo še pustolovsko iskanje kampa kjer bi šotorili. Po nekaj neuspelih poskusih smo našli prav lep kamp do katerega je vodila čudovita razgledna cesta med majhnimi vasicami. Hitro smo postavili šotore in se odpravili nazaj v Champoluc, kjer je ravno potekal festival dobre pijače, in hrane seveda. Tako smo se vsaj malo potolažili saj smo v domačih krajih te dni zamujali festival cvetja v Laškem. Ko smo potrdili, da je Champoluc dobro založen s kvalitetno hrano in pijačo, smo se vrnili v kamp in se zavili v spalke.

 

Da si nebi pokvarili jutranje rutine ki je zelo pomembna, smo v nedeljo zopet vstali ob sedmih. Še z roso prekrite šotore smo stlačili v vreče in se udobno namestili v avtomobilske sedeže. Sledila je še ena dolga vožnja do doma, ki se je zaključila z analizo tečaja na vsem domačem mestu pri ...

 

Blaž Hribar

 

Fotografije:

Blaž Hribar, Patricija Verdev, Peter Uršič, Miha Bračko, Matej Knez

18.07.2019  Ledeniški tečaj Castor/Pollux (11. - 14. 7.), drugi del

Imeli smo se tako dobro, da je ena fotogalerija premalo. WinkSmile

 

Fotografije: Blaž Hribar, Patricija Verdev, Peter Uršič, Miha Bračko, Matej Knez

 

 

15.07.2019  Družinski tabor v Paklenici 2019

 21.6 – 30.6.2019 je potekal za nekatere prvi, za druge pa že kar tradicionalni plezalno/družinski tabor v Paklenici. Skupno se nas je nabralo od 25 do 30 udeležencev tabora. Večina se nas je v Paklenico odpravila že v petek večer in smo ostali do torka z nekaj izjemami, ki so vztrajali vse do konca tedna. Nastanjeni smo bili v kampu Vesna, ki smo si ga glede na številčno zasedbo skoraj v celoti prisvojili.

Kljub nekoliko slabši napovedi, za vikend so napovedovali nevihte, o dežju skorajda ni bilo ne duha ne sluha – voda na naš mlin, stena je ostala suha in primerna za plezanje, pa tudi bivanje v šotorih v primeru dežja ne bi bilo preveč prijetno. Naši dnevi so bili v jutranjih urah bolj športno usmerjeni. Navadno smo se v kanjon odpravili okoli 6.30 ure, tako zgodaj z razlogom – plezanje, ko »žge« sonce direktno na steno, brez sence in vetra, ni ravno v užitek. Sva z Alešem izkusila, pa me ne mika več, sva pa dobila zato lepo barvo Smile (Aleš, Martina in Gregor, hvala za pomoč pri lajšanju opeklin). Razdeljeni v naveze smo v splošnem preplezali eno, dve smeri in se vrnili v kamp. Nekateri so se vmes ustavili še pri Dinkotu, na krigel mrzlega, tisti bolj požrtvovalni pa so poskrbeli, da nismo ostali lačni. Popoldnevi so potekali ležerno, malo namakanja v morju, relaksiranja v kampu pod drevesi in obujanja detajlov na preplezane smeri. Večer smo izkoristili za družabne igre in »branje knjig«, obvezno pa je na koncu dneva sledil večerni sestanek, kjer smo se porazdelili v naveze za naslednji dan in pregledali smeri, za katere smo si zadali, da jih bomo preplezali v prihajajočem jutru. Jernej je, kot se za tečajnika spodobi, pridno beležil vse smeri, ki smo jih v teh dneh preplezali. Bilo jih je ogromno, tako da niti nima smisla vseh naštevati. Med tistimi, ki smo jih preplezali, so bile praktično zastopane vse, malo lažje in tiste težje.

Imeli smo se super. Še dobro, da smo v teh dneh praznovali dan državnosti, tako da smo res lahko izkoristili proste dni za plezanje in druženje. Marko, Brane, Polona, Aleš in Alja, hvala vsem za preplezane smeri in naveze, ki ste jih tvorili z mano, vsem ostalim pa hvala za druženje in kuharske podvige.

Doroteja ŠpecMenda so se začeli pakleniški družinski tabori že leta 1998 in od takrat vsako leto brez izjeme. Razen z enim izostankom je bila na vseh tudi družina Povše, ki je letos praznovala 20. Paklenico. Čestitke torej! Sicer pa se nas je zbralo res lepo število, tam prek 20 članov. Med nami so bili tako najvišji predstavniki odseka, lokalni politiki, talenti v belem, vojaki Ryani, sedma sila, veleposestniki Sunčanih dvorov in vsi ostali nepozabni členi celjskega društva. Po čem bo letošnja Pakla meni nepozabna? Najprej po Pearl Jamovem Breathu, s katerim sva se s Keti pripeljali v Paklo, pa po kopici lepih smerih, ki mi jih je uspelo splezati in plezati, tolmunih, kjer smo se ohlajali vsak dan brez izjeme, nesebičnemu odstopu zemljišča pod Sunčanimi dvomi, pa temu, da mi tokrat ni zmanjkalo glasu in sem ostala zdrava, potapljanju v morske globine, burji, ki je prinašala in odnašala spomine ter po American Pie, ki mi vso soboto ni hotela iz glave. Bolj na pamet kot zares je Sotlar pribil, da jo samo 15-krat zavrtim in bom v Senju. Fant je imel prav.

Katja PetrovecKer je v slovenskih hribih bilo slabo vreme sva se s Patricijo odločila, da izkoristiva "podaljšan vikend" in se priključiva taboru v Paklenici. Dogovorila sva se, da bova plezala samo tiste smeri, ki še niso navrtane. Vsak dan sva splezala vsaj eno smer. Najtežja smer, ki sva jo splezala je bila smer Krele. Najtežji raztežaj je plezala Patricija.  Plezanje na premična varovala je bilo kar fajn, saj je dosti možnosti za postavitev varovanja. Uporabljala sva samo metulje in zatiče. Kljub temu da, nisva plezala nekih težkih smeri, so nama prinesle nekaj novih izkušenj in lepih vtisov. Sicer pa, plezarija vsaj iz moje strani je užitek in potek napredovanja je v stilu "pomali pa z občütkon". 

Gregor Šipoš

 

 

Avtorji fotografij:

Polona Povše, Luigi Ninovski, Sašo Sotlar, Katja Petrovec, Gregor Šipoš, Blaž Hribar, Rok Volovlek, Špela Povše

 

Seznam vzponov:Seznam vzponov

 

 

13.07.2019 Sašo Sotlar, Delovna akcija na Korošici

 

Vremenska napoved za vikend je bila...mešana. Napovedano ni bilo tako slabo, hkrati pa tudi ne tako dobro. Torej bomo delali – dela na Korošici je zadosti. Pa vendar nam mladim in zagnanim nekaj ni dalo miru in smo se vseeno dogovorili, da v soboto zjutraj pohitimo in pred pričetkom dela splezamo kakšno smer v bližini bivalnih kontejnerjev, ki so čakali na postavitev na svoja mesta. Kljub deževju prejšnjega dne nas je suh Lučki Dedec dobesedno vabil, da potipamo njegovo skalo. Z Markom sva se tako podala v Desno smer, Dani, Aljaž in Luigi pa v sosednjo, Pintarjevo. Desna. Nekako me je v najtežjem raztežaju zajeda premamila in nadaljeval sem po njej – prišel sem previsoko in brez izhoda nato moral zagrabiti komplet pred čudaškim nadaljevanjem oz. prestopom v pravilen potek smeri. Sama smer? Lepa, ni kaj. A vseeno zahtevna. Težji raztežaj je lepo nabit, v bistvu to velja za celotno smer.

 

Hiter sestop nazaj proti pogoreli koči, kjer je delo že potekalo. Garda naših prostovoljcev je že pripravljala prvi kontejner za premikanje, ko smo tudi plezalci priskočili na pomoč. Ob usklajenem vodstvu izkušenih, popolni uigranosti in ekipnemu duhu so vsi trije kontejnerji bili na svojih mestih kot bi mignil. Zadovoljni, smo se pred višinskim soncem in njegovo vročino poskrili v senco, si odprli zasluženo pivo za ohladitev in pospravili še malico, potrebno za nadaljevanje dneva. Sledilo je urejanje kontejnerjev še v notranjosti, nekateri pa smo se odpravili "olupit" staro kočo njenega plehnatega oklepa. Vse prej kot lahko delo, vsekakor pa je bilo zanimivo odkrivat meter za metrom pločevine, ki je skrivala vsaj tri letnice, vklesane v steno: 1979, 1932 in pa 1912 (če se sedaj nisem pri kateri zmotil). Ko je zvečer padel mrak, so nas pri večerji za kratek čas zmotile dežne kaplje in tako smo prvič preizkusili domačnost kontejnerev. Z Danijem sva se takrat tudi dogovorila za naslednji dan – podala se bova v Vežico v smer Geršak-Gerčar.

 

Nekaj minutk čez šesto zjutraj sva že stopala po poti mimo Dedca in Vršičev, zmotila nekaj družin gamsov, ki so skakali pred nama in hitro bila pri Vežici, ter se spuščala do vstopa v smer. Ta je bila na mojem seznamu že prejšnje leto in vesel sem, da je bila. Smer je res izjemna, predvsem pa sem bil navdušen nad kvaliteto skale do zgornjega dela (do tam, kjer Mihelič konča s svojo skico v Slovenskih stenah). Plezarija v težjih raztežajih (predvsem v drugem) je pa čista uživancija. Zgornji del...Polona je omenila, da tam vsak spleza po svoje. In očitno je res tako, saj sva tudi midva ubrala neko svojo pot pri iskanju izstopa iz stene. A sva tudi to brez večjih težav storila, hiter in zadovoljen stisk rok na vrhu in že sva hitela nazaj proti Korošici, saj se je okoli naju že nekaj časa vreme po malem kuhalo.

 

Nazaj pri kontejnerjih pa presenečenje: Matej, ki je prejšnji večer odšel v dolino, je bil znova nazaj z okrepitvijo – s svojo ženo in pripravila sta nam nič drugega kot – žar malico. Ta je tako teknila, da smo za nekaj časa kar pozabili na vreme, ki pa je pripravljalo še svoj piskrček. Zganili smo se, a prepozno. Po pol ure hoje nas je iz zahoda dohitela nevihta – dež, veter, strele, grmenje, tudi sodra. Hiteli smo proti avtomobilom, a to kakopak vode ni zanimalo – premočila nas je do kosti. To nas seveda ni toliko ustavilo, da ne bi Pri Lampi v Lučah naredili analize preteklih dni.

 

Vikend v katerem smo združili prijetno s koristnim. Ni slabo.

 

Fotografije: Sašo Sotlar, Brane Povše, Polona Povše

 

28.05.2019  Plezalni dan v Avstriji

18. 5. 2019

 

Pot do kraja Tyrnau nas je najprej peljala trikrat okrog krožišča in nato skozi zeleno avstrijsko dolino gor po vzpenjajoči cesti vse do prenatrpanega parkirišča. Megle so se vile okrog vrhov, turobno vreme je tiho bdelo nad nami, a oddaljena misel na pir (ali vin) nam je vlila korajžo in hrabro smo se po shojeni, nekoliko blatni potki podali pod steno. Prerazporedili smo si opremo, izpraznili nahrbtnike in s seboj vzeli le najnujnejše. Sašo, Alja in Pero so se odpravili v svojo steno, Katja in Aljaž pa v drugo.

 

Ker je bila to moja prva plezalna izkušnja v tako visoki steni, naju je Dani z Dorotejo hotel peljati v nekoliko lažjo smer. A Kurjo lestev so nam smer zasedli Madžari, ki nas, preverjeno, niso šinfali. To nas je prisililo, da smo poiskali drugo smer, saj se Madžari res niso premaknili nikamor.

 

Sestopili smo malce nižje in se v upanju, da ne bo prevelike gneče, podali za stopinjami Aljaža in Katje. Serengeta se je dvigala četrt kilometra nad nami in s svojimi v meglo ovitimi očmi strmela v nas, majhne žužke ob njenem vznožju. A njena mogočnost nas ni pregnala. Katja je že bila na vrhu prvega raztežaja in je čakala na Aljaža. Ko je prispel do vrha, smo premetali svoje vrvi, si namestili varovanje in prvi v navezi se je oprijel njenih mrzlih lusk ter pazljivo prebredel prvih nekaj metrov razmeroma težke in gladke stene. Kmalu se zasliši Danijev glas, da naj z Dorotejo podreva varovanje. Takrat se je začelo prav zares.

 

Ker smo bili še sveži in polni pričakovanj, ki nas čakajo na koncu zaslužne poti, smo prvi raztežaj preplezali elegantno, čeprav z dobršno mero truda. A na nas, nadobudne plezalce in Danija, je čakalo še dolgih sedem raztežajev, ki so se nevoščljivo izgubljali v dopoldanskih oblakih. Morali smo naprej in preden smo se zavedali, je ura odbila že ob enih popoldan. Takrat je voda, ki sem jo tako skrbno nosil v nahrbtniku in oteževal svoje delo, lepo pogasila zagorelo in sušno grlo. A v steni se gara, ne počiva. Lezli smo naprej v svet višav. Skozi nepopustljivo meglo je rezal veter, včasih ostro, včasih pa že skoraj prijetno. A nekateri so se kljub temu tresli, ko so ob sidrišču čakali na plezujočega.

 

Raztežaje smo puščali za sabo, vrh pa se je bližal. Skodelice so se mešale s kavnimi zrni, ponekod ostrimi, drugod pa hudobno spolzkimi in nevoščljivimi. Rezale so, včasih tudi pikale, a naši prsti se niso vdali; bili smo kot gamsi, le da nismo kakali po tleh. Na srečo. A prav ta, ljubka stara sreča, nama je z Dorotejo na koncu skoraj obrnila hrbet. Prišel je čas, da se spomniva vseh svojih naukov in izkušenj; prišel je čas, da rahlo utrujena premagava še zadnja dva raztežaja, zadnjih nekaj vlažnih razpok, ki so se nad nama režale s svojim poševnim nasmehom. Ravno pred koncem, okrog tretje ure, je svet potipalo tudi sonce - stric Google se s svojo napovedjo tokrat res ni zmotil. Misli sva imela osredotočene, mišice navite kot sam hudir, a noben si ni upal prijeti za komplet. Bo že moglo iti brez njih.

 

Čez par zdrsov sva le dosegla tisto blaženo, nagnjeno drevo, pravo roko odrešitelja, ki naju je potegnila na sam vrh Serengete. "Kot opici po drevesu," je dobrovoljno povzel Sašo. Vsi smo si segli v roko in se obsijani z žarki široko zarežali v objektiv Katjinega fotoaparata. Bil je uspešen plezalni dan in le sestop nas je še ločil od zares zasluženega piva in kozarca belega vina. Dobre volje smo se usedli v avto in se vrnili v deževno Slovenijo.

 

Jernej Gal

fotografije Katja Petrovec in Peter Uršič

11.05.2019  Prvomajski plezalni 'tabor'

Letošnjih prvomajskih praznikov sem se resnično veselila, saj se je na planu aktivnosti napovedoval plezalni tabor. Po čistem uspehu vikenda v Vipavi, ki ga je odlično povzel Aljaž v prejšnjem poročilu, sem komaj čakala na naslednjo pustolovščino. Odlična družba, sonček, morje, prazniki, plezalke na nogah in skala pod prsti – kaj lepšega bi si človek sploh še lahko želel?

 

Dejstvo, da elektronskega sporočila s povezavo na tabelo s prijavami kar ni in ni bilo, me ni pretirano skrbelo, glede na to, da smo se že večkrat kaj zmenili zadnji trenutek, bolj zaskrbljujoč je bil pogled na vremensko napoved, ki je obetala tipičen prvomajski dež.

 

Na četrtkovem sestanku je padla odločitev, da bomo spremljali vreme, držali pesti, in se sproti odločili za čas in lokacijo, ki bo imela najboljšo vremensko napoved. In tega smo se lotili z matematično natančnostjo – Jure je sestavil tabelo, v katerih smo po dnevih obkljukali, kdaj ima kdo čas, Dani pa takšno z vremensko napovedjo in količino padavin za štiri izbrana plezalna področja na vseh straneh neba. Nekam bomo že šli!

 

Prvi plezalni dan nam je uspelo realizirati 1. maja. V malo manjši zasedbi smo se podali v Klemenčo peč, kjer smo splezali smer Mokre nogice. Za vse tiste, ki ne veste, katera smer je to: tista med Iskalcem sanj in Sivim volkom. No, resnici na ljubo je bil moker samo spodnji del, pa še to samo pas skale, kjer gre smer, do vrha stene pa nas je Sonce že konkretno grelo (in opeklo), skala pod plezalkami pa je odlično 'grabila'. Poleg lepih razgledov in plezanja sta mi v spominu ostala dva detajla, prvi, da se je pod mano zrušil del poličke, za katero sem bila 100 % prepričana, da je trdna, in drugi, moj prvi dolgi abzajl.

 

Drugi plezalni dan je sledil kar takoj, v malo večji zasedbi, od katere nas je bilo pol prepričanih, da gremo plezat za dva dni, zato smo Danijev prtljažnik do vrha naložili s šotori, spalnimi vrečami, gorilniki in drugimi pripomočki za preživljanje noči v naravi. Zapeljali smo se proti Mixnitzu in soteski Bärenshutzklamm, kjer so nam naši inštruktorji kar takoj pokazali, da z njimi ni heca, ko so nas z obloženimi nahrbtniki gnali v hrib proti steni, pokritizirali naše nahrbtnike, ki so še za na sprehod premajhni, in naše plezalne pasove, ki se ne nosijo na sredi riti, ampak na pasu. Dostop je bil najnapornejši del dneva, sledila je čudovita plezarija v kompaktnih ploščah z luknjami, ročkami in kanalčki v smereh Krabbelstube in Sanduhrenparadies. Sem zagotovo z veseljem še pridem, pa ne samo zato, ker mi je ostal en detajl, ki ga bo treba ponoviti še prosto. Na pivu – pardon, novelah – po zaključenem plezanju nam je oskrbnik povedal, da bo naslednji dan dež. Ker nam nikakor ni uspelo najti vremenske napovedi, ki bi njegovo trditev ovrgla, se je kompletna zasedba odpravila nazaj proti Sloveniji. Ne vem, kdo je bil bolj razočaran – vodja šole, ali tečajniki, ki smo dolgih smeri okusili ravno dovolj, da so nas čisto prevzele.

 

Čeprav, moji prsti na nogah se v petek niso pretirano pritoževali, da jih ne tlačim v plezalke, mišicam pa je dan počitka tudi čisto ustrezal. Ampak misli so se vračale k plezanju in k vprašanju, ali nam uspe spraviti pod streho še tretji plezalni dan. Glede na to, da smo zimsko opremo že bolj kot ne pospravili, smo se dejansko dobili pod streho v PCC-ju, kjer smo malo frikali in malo vadili reševanje soplezalca, ki pade med plezanjem v vodstvu. Ob naši zagretosti so šle uradne ure centra kar prehitro mimo.

 

Naš načrtovani plezalni tabor se je sicer preobrazil v plezalne dneve, ampak mislim, da smo iz danega vremena potegnili, kolikor se je pač dalo, in da nam bo letošnji 1. maj vseeno ostal v lepem spominu. Hvala Dani, Meta, Daisy, Polona in Brane, da ste nas vzeli s sabo plezat in še posebej hvala Daniju,ki ima vedno kup energije, volje in potrpežljivosti za letošnjo alpinistično šolo. In hvala Doroteja, Aljaž, Jernej in Blaž za dobro družbo!

 

Živel prvi maj!

 

Nika Mlinarič

fotografije Blaž Hribar

05.05.2019  Plezalni tabor Danija in prijateljev - Vipava 2019

 

 

Nič na tem svetu, z izjemo smrti, ni gotovo. Če ti je namenjeno, ti je namenjeno. Tako je bilo vse do zadnjega dne tudi z našim plezalnim vikendom. Vremenska napoved je ves teden pretila z raznimi neprilikami, nič kaj ugodnimi za plezanje. Na četrtkovem sestanku je padla kocka in z njo odločitev, v Vipavo se gre pa četudi samo v osmico.

 

Sobota 13.4

Zunaj je bilo sivo, turobno jutro, Sašo je nervozen gledal vreme in je bil tik pred tem, da celotno zadevo odpove. Prepozno, z Danijem sva v gasilskem kombiju že drvela proti Celju na zborno mesto. Zbrali smo vso nujno in manj nujno opremo, se razporedili po vozilih in krenili na pot. Seveda ni bilo dovolj, da se je proti nam zarotilo vreme, očitno nam je moral polena pod noge metati tudi DARS, ki je ravno v soboto zjutraj moral podirati cestninsko postajo. Po »krajšem« spoznavanju savinjskih stranpoti smo končno bili zopet na avtocesti in v polnem pogonu proti primorski. Med vožnjo smo se porazdelili v naveze, opravili hitri krepčilni postanek v Postojni in okoli enajstih bili pod stenami Gradiške ture. Burja je za silo pregnala slabo vreme in razmere so dejansko začele zgledati še kar spodobne. Misli o primorskih osmicah so hitro zamenjale tiste o osmicah v naših plezalnih pasovih. Zaplezali smo v smeri, skala je bila lepa, suha, hrapava, skratka primorska. Tečajniki smo pridno lezli za našimi bolj izkušenimi kolegi in kolegicami in si utirali prve korake v svet dolgih večraztežajnih smeri. Lepa plezarija, nič kaj težke smeri, ravno prav za uvod, da smo lahko zbrano absorbirali praktično znanje o gibanju naveze, nameščanju vmesnega varovanja, izdelavi sidrišč ipd. Nekje okoli šeste ure, po treh preplezanih smereh, smo zaključili s plezanjem za prvi dan. Katja in Dani sta med sestopom nabrala pristne divje primorske šparglje in klope, ki smo jih naslednji dan imeli za zajtrk (op.a. klopov ne). Po hitri analizi dneva, smo se namestili na skednju, ki je bil naše prenočišče. Ker nas je lakota že pošteno grabila, smo se po hitrem postopku razpakirali, nato pa odpravili v t.i. osmico na turistični kmetiji Birsa. Ko smo prestopili prag so nas takoj prestrašili z rezervacijo, kar se je k sreči izkazalo zgolj za hudomušno šalo »padrinota«. Bolj kot neslana šala, nam je bilo všeč povabilo v klet in degustacija (glej slikovno gradivo). V družbi dobrih ljudi, jedi in knjig je večer (pre)hitro minil. V kampu pod skednjem smo še mali predebatirali in analizirali dogodke dneva. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Bogdanu Balohu za debelo knjigo, ki nam jo je kljub njegovi odsotnosti dobrodušno dal za popotnico. Kljub obsežnosti se je izkazala za lahkotno branje, vendar pa je ena tistih knjig za katero človek rabi nekaj časa da jo predela in katere vsebina pride za teboj šele kasneje.

 

Nedelja 14.4

Zaradi slabega vremena, divjega zavijanja burje ter intenzivnega branja prejšnjo noč, smo vstajanje to jutro malce zamaknili. Po gurmanski omleti s šparglji smo bili nekje proti dvanajsti zopet pod ostenjem Gradiške ture. Vreme se je občutno popravilo. Zaradi odhodov in prihodov nekaterih članov so se naveze nekoliko pomešale. Tudi ta dan smo se držali bolj ali manj podobnih smeri. Prva smer je bila Raz stebra, lepa razgledna smer, z nekoliko bolj zahtevnim raztežajem vmes, v katerem, moram priznati, sem malo »švicnil« in dobro začutil podlahti. Ker seveda to ni bilo dovolj je bilo potrebno splezat še eno smer. Če sem prejšnjo smer še nekako »pregural«, me je Ciklamen že v drugem raztežaju postavila na svoje mestu, dokončno pa je z menoj obračunala in mi dala piti tinte v tretjem raztežaju, kjer sem se na detajlu moral vleči za komplete, malo prusikariti, izdatno preklinjati in kar je še podobnih tehničnih manevrov, skratka A0. Neuspeli boj bom pripisal utrujenosti, ciklam pa od vikenda dalje ne maram več. Ciklamen, na svidenje v naslednji vojni! Po ekspresni vožnji domov, je sledil še hiter posvet v zadnji postojanki pri Privošnik. Konec dober, vse dobro! Preživeli smo vsi, očitno nam je bilo ta vikend to namenjeno.

 

Zahvale

  • Sašo – za organizacijo
  • PGD Drešinja vas – za posojen kombi
  • Nika in Blaž – za jajca in pripravo zajtrka
  • Dani – za vožnjo
  • Vsi ostali – za dobro družbo

Aljaž Stepišnik

22.03.2019 fotografije: udeleženci tabora, Turnosmučarski tabor v Bosni

 

 

Pust nas je z zimo vred pregnal v Bosno. V soboto se skupina 7 članov odpravi proti Bosni, že takoj po prečkanju meje se predamo kulinaričnim užitkom bosanske hrane. Namestimo se v koči Brezovača, kjer nas sprejmeta prijazna oskrbnika, ki sta odlično skrbela za nas. Dan smo seveda zaključili ob branju lahkega čtiva.


Za prvi dan ture smo odšli iz pred restavracije Visočica, Alenka je ta dan pustila pse na toplem v koči in se na vrhove povzpela kar s smučmi na hrbtu. Pot nas je vodila na Drstvo (1808) prečili na Malo brdo, opravili prvi enkraten spust, ter se povzpeli nazaj na Veliko brdo (1884) ter se spustili nazaj v Tušilo. Restavracija Visočica je poskrbela za odlično jedačo, tako, da do večerje ni bila dolga.


Za ponedeljkovo turo smo se odločili obiskati sosednjo dolino, kjer smo se povzpeli le do skale pod vrhom Subar (1820m) Tudi ta dan je bila smuka odlična, malo južna ampak odlična. Zvečer pa so se nam na taboru in ob branju večerne literature pridružili še Matej, Natalija in Nina.


Z Matejevo druščino smo se povzpeli iz vasi Lukovac na Bjelašnico (2062m), kjer je bilo zelo vetrovno, oblačno in megleno. Odsmučali smo po rahlo južnem snegu nazaj na izhodišče kjer nas je pričakal sonček. Po turi pa smo odhiteli na ogled Sarajeva in Baščaršije.


V sredo so Jernej, Urša in Alenka krenili domov. Brane, Polona in jaz, smo se še enkrat povzpeli na Bjelašnico, tokrat iz koče Bjele vode, na vrhu smo opravili mini krožno turo po vrhovih, ter se spustili po smučišču v Babin do. Matej si je za ta dan izbral Veliko Brdo, Malo Brdo, Subar in vzpon na Vita. V sredo zvečer se je druščina povečala za 5 članov, tempo branja pa z njimi.


V četrtek so opravili skupno turo na Vita po grapi Nada zadnja umire (150m, 50° (dobili smo sicer opis z višjo oceno, vendar se nam je zdela prenapihnjena)). Gregor in Polona sta se povzpela na Subar, jaz pa sem vzela dan počitka na smučišču s pridruženim članom Johnyem. Matej, Natalija in Nina so si za ta dan izbral kar dolgo, 21km turo na Džamijo.


V petek smo za zadnjo turo izbrali polovičko Matejeve četrtkove ture in se povzpeli na Crveni kuk, in odsmučali po lepo narejenem zgornjem delu, ima malo kložastem spodnjem delu. Sledilo je pakiranje in zadnje branje za bralno značko turno smučarskega tabora v Bosni.


Na poti domov smo se ustavili še v Jajcu, kjer so si ogledali slap, eni pa smo jo mahnili na grad. Pred hrvaško mejo pa še na hitro ena knjiga, ki so jo eni podaljšali kar v bralni večer.

 

Patricija Verdev

 

 

P. S. Televizija je snemala oddajo za otroke z naslovom Dan na kmetiji. Pripravila je kamere in kmet je zacel pripovedovati: "Ja, tkule je tu.Jest zjutraj ustanem, spijem en stamperle snopsa in grem u stalo." "Stop, stop!" zavpije reziser. "Gospod kmet, to je oddaja za otroke in tukaj ne morete opletati z alkoholom, zato raje recite kako drugace, na primer,da ste prebrali kaksno knjigo." Kamere so spet stekle in kmet je zacel: "No, tkule je tu na kmetiji. Jest zjutri ustanem pa eno takratko knjigo preberem, pol grem pa u stalo. Tam zrihtam zivino, ji vse popucam, pol pa vmes se eno al pa dve kratki knjigi preberem. Potem grem in se fajn najem in potem se eno bolj debelo, ampak vseeno nekoliko lazjo knjigo dol spustim, se pravi preberem, popoldne greva s Francom v gozd in tam vsak po dve knjigi, vcasih pa tudi po tri prebereva. Saj veste, kaku je to, tezko delo in clovek se mora malo sprostiti. No, potem pa pride vecer, ko se nama pridruzi se Sreco in gremo skupaj v knjiznico, kjer beremo in beremo, da se kar iskre delajo, in to toliko casa, dokler nas knjiznicarka ne vrze ven. Potem gremo domu ali pa kar k Srecu, ki ima tiskarno kar doma." Taku smo mi trije ob stirih zjutraj ze fajn, fajn nacitan.

 

 

27.02.2019  Zimsko bivakiranje

Vsake toliko si je potrebno postaviti izziv, ki te prisili, da greš preko svoje cone udobja. Zimsko bivakiranje po moji definiciji vsekakor spada pod to izkušnjo. Če drži rek »nema zime za Eskime«, bomo pa tudi mi izpeljali ta preizkus, smo si mislili tisti ta pogumni, ki smo se bivakiranja udeležili. Takih nas je bilo kar 10 članov alpinističnega odseka ter inštruktor.

 

Akcija se je začela že nekaj dni prej z zbiranjem vse potrebne opreme (kuhalnika, tople spalke, podloge za spanje, posode, termovke, vrvi … ), pri čemer pa se je 50l nahrbtnik izkazal za skoraj premajhnega - potrebne je bilo kar nekaj spretnosti, da smo vse spravili vanj, pa še kakšno stvar smo navesili, kjer smo pač našli prostor. Bolj kot se je bližal vikend, slabša je bila vremenska napoved. Kot zakleto se je na petek zvečer ohladilo, okrepil se je tudi veter. Nekako nam je uspelo, da smo bivakiranje splanirali na najhladnejši februarski dan in tako občutili prave zimske razmere. Pripravljeni na vse, smo se v soboto zjutraj podali proti Dleskovški planoti, ciljni lokaciji našega bivakiranja. Seveda je vmes sledil še jutranji zbor v pekarni MišMaš v Mozirju in nato pot do našega izhodišča - planino Ravne. Kljub nizkim jutranjim temperaturam smo se kar kmalu segreli. Pot nas je vodila skozi gozd, po snegu, čez jase in po približno 400 m prehojenih višincev smo prišli do lokacije, kjer naj bi preživeli noč. Ker smo imeli pred sabo še cel dan, smo v bližnji kotanji ponovili znanje z zimskega tečaja – iskanje ponesrečenih z žolno, ustavljanje s cepini ter postavitev sidrišča in gibanje naveze.

 

Za slednje smo se soglasno odločili, da se podamo na bližnji Veliki Vrh (Veža) (2110m).

 

Po vrnitvi z vrha pa je sledila izgradnja bivaka. Tam, kjer smo se odločili, da bomo bivakirali, se je zdelo, da na videz ni pretirano veliko snega. Nekoliko nas je zaskrbelo ali ga bo sploh dovolj, verjetno bi kdo komentiral, da so to le bojazni neizkušenih. Razdeljeni po dva ali več smo zavihali rokave in začeli s kopanjem. Po približno štirih urah (nekateri smo rabili več, drugi manj) nam je le uspelo skopati dovolj veliko jamo za štiri. Rahlo olajšani, da nam je le uspelo pred jutrom in da se nismo držali načela, da je najboljši bivak tisti, ki ga koplješ do jutra, smo si skuhali topel čaj in nekaj za pod zob. V takih pogojih kot smo bili – utrujeni od celega dneva, premraženi od vetra, premočeni in na nizkih temperaturah - se nam je zdel tisti topel čaj in instant juha iz vrečke pravo gurmansko doživetje, vredno najmanj dveh michelinovih zvezdic. Pa še ceniti smo začeli vrednost dobrega gorilnika - kar kmalu ti v takih pogojih postane jasno zakaj je v veljavi rek »malo denarja, malo muzike«. S tistimi cenejšimi je trajalo najmanj 20 min, da smo sploh uspeli staliti sneg, kaj šele, da bi uspeli kaj dejansko skuhati. Po večerji smo se preoblekli v suha oblačila in se spravili v spalke. Nekateri so uspeli celo nekaj časa spati, kar je bil velik dosežek, glede na to, da ležiš sredi snega samo z blazino pod ritjo in spalko, ampak se da. Zjutraj smo šele dobro videli kaj smo sploh uspeli zgraditi. Ponosni na naš apartma smo spakirali in pospravili stvari za sabo ter se počasi odpravili nazaj proti avtu.

 

Ker na AO Matica pač ne gre brez zaključka ture ob pivu na eni izmed standardnih lokacij, smo se tudi tokrat držali te tradicije. Smo si pa lepo na toplem in s pivom v roki vsaj nekateri mislili, da nas prostovoljno na zimsko bivakiranje vsaj še nekaj časa ne spravi nihče. Smile

 

Besedilo: Doroteja Špec

Fotografije: Sašo Sotlar, Doroteja Špec, Patricija Verdev, Gregor Knez, Rok Volovlek

18.02.2019  Ledni tabor - hvala Prešernu!

Ledni tabor je potekal od 7.2 do 10.2 v idiličnem mestu Sand in Taufers, nabralo se nas je 9 članov in ena pridružena članica (čeprav jo imamo zaradi super odlične pripravljene solate že skoraj za našo :) ). Po nekajurni vožnji končno prispemo, se razpakiramo in začnemo kovati načrte za naslenji dan. Ura kar prehitro zazvoni, se okrepčamo in krenemo proti prvemu slapu, Ursprung Eisfall imenovanemu. Že sam dostop do njega je bil pravljičen, čas se nekako kar ustavi, ko se zazreš v lepote matere narave. Da ne pozabim opisat še glavnega akterja: tako lepege slapa še nisem videl, njegova mogočnost, prelepa sinje modra barva ledu in čista tišina daleč okoli nas je razlog, da si že v devetih nebesih, ko ga samo gledaš od daleč. Drugi dan sta padla še dva, zadnji dan pa samo eden, pa še ta bolj v eazy. Sklepčni, da se naslednje leto vrnemo in tudi začnemo malo prej po suhem trenirati, da bodo WI 5 za ogrevanje. Ne gre WI 5 z lahkoto? Vježbaj pi**a ti materina :)

B.B. Bali

 

Veseli podaljšanega vikenda namenjenega plezanju slapov, smo se odpravili v dolino Pustertal. Prvi dan v slapu smo bili obkroženi s soncem obsijanimi hribi. Super plezarija, na vrhu pa je sledil zabaven del, sestop, ki je potekal skozi gozd, z gaženjem tudi do pasu in iskanjem primernega mesta za spust nižje do ceste. Ravno prave razmere za prebujanje otroka v sebi. Naslednji dan, pa prečudovita turna smuka, nebo brez oblačka, sončkanje, in super družba. Zadnji dan pa upajmo, da ne zadnji slap letos.

Patricija Verdev

 

Foto: Sašo Sotlar, Patricija Verdev, Polona Povše, Gregor Knez

30.01.2019  3-Tage Powder Spaß für die Familie Petrovec


Raziskovalni turnosmučarski vikend se je za četverico, Dejzi, Mateja - Matota, Špelo in mojo malenkost Katjo, začel že v petek zjutraj. Prav hiteli nismo, na turo smo se odpravili šele popoldne in si prvi dan bolj kot ne ogledali terene nad vasico, saj je bilo za soboto napovedano slabo vreme s sneženjem. Precej nizke temperature so poskrbele za vrhunski pršič, o katerem sanjamo še danes. Tisti dan smo dosegli sedlo Goldbachscharte (1990 m) in naredili še nekaj metrov proti Goldbachseespitz, a zaradi močnega mrzlega vetra odmislili vrh in raje čim prej odmučali nazaj. Toda časa in volje je bilo še dovolj, pa smo se povzpeli še na Gläserkoppe (1980 m). Greben je bil pomrznjen, veter je bril, zeblo je marsikam in smo se hitro pobrali v našo hiško ter počakali preostali del ekipe. Zvečer so prišli še Brane, Polona, Ciril in Urša, začeli so se Matovi glasbeni vložki in praznovanje Cirilovega rojstnega dne. Naj se s tem petkov opis tudi konča.

V soboto smo bolj in manj stežka vstali že ob šestih, za zjutraj vremenska napoved še ni bila tako slaba, a je sneženje malce prehitelo. Tako smo se odpravili le na Goldbachscharte in se hitro vrnili nazaj v vas. Pršič zopet ni razočaral, vidljivost pa. S Cirilom sva se po turi še enkrat zakadila v gozd, da izkoristiva nekaj decimetrov pršiča, Polona, Brane in Ciril pa tudi popoldne, ko se je sneženje že malce umirilo. V hiški se je medtem in potem dogajalo ... Za kakšno novo zgodbico na zaključku.

Nedelja je postregla s 15 do 20 centimetri novega snega in končno tudi razlgedi, prijetnimi temperaturami in tako rekoč brezvetrjem. Toda sobotni vetrovni dan je poskrbel za precej klož, zato smo se ponovno odpravili na sedlo, od tam na Goldbachseespitz (2100 m), pa na Jochspitze (2037 m) in na Gläsekoppe. Mato, Ciril in Špela so odsmučali z Jochspitze po severni flanki, ostali naokoli, z Gläsekoppe pa smo bili za konec deležni res super smučarije po severnem pobočju in skozi redek gozd, kjer se sneg kar ni hotel spremeniti v kaj drugega kot pršič.

Čeprav vreme ni najbolj sodelovalo, pa je zato sodelovala družba in strnem lahko le: Bolje ne bo nikoli. To je bil prvi letošnji, nepozabni 3-Tage Powder Spaß.

 

Poročilo: Katja Petrovec

Fotografije: Katja Petrovec, Brane Povše, Špela Povše

 

 

17.01.2019 Sašo Sotlar, Prvo razbijanje ledu v 2019

Kot po navadi, so načrti po četrtkovem večeru še vedno viseli v zraku. Več možnih scenarijev je sicer bilo v moji glavi, a bolj je bilo vprašanje katerega izbrati. Še vedno neodločen, Danijev klic v petek zvečer hitro spremeni vse – gremo razbijat led v Tamar.

 

Ker nam ni bilo ravno preveč do zgodnjega vstajanja, smo se na pot odpravili nekaj po šesti uri zjutraj, čas in pot pa sta nato hitro minevala. Levo in desno, že smo bili na parkirišču v Planici. Lahek sprehod do koče v Tamarju v hladnem jutru nas je dodatno prebudil, po kratkem postanku pri koči pa smo znova nadaljevali do slapov, ki so se hitro prikazali – le tisti Skriti slap se je nekaj časa – skrival. Kakopak, naveze skorajda povsod, zato odločitev da se ogrejemo v Zadnjem slapu, ni bila težka – poleg tega bo tudi ravno prav za dobiti tisto nekaj malega občutka, kako po dobrem letu znova zabiti cepin v led. Po povratku na izhodišče se je gužva zmanjšala, Skriti slap je sameval. Z Danijem sva se hitro podala vanj – predvsem drugi raztežaj je ponudil izredno lepo plezarijo, led pa mehak in putrast. Ker z Danijem nisva pristaša abzajla, sva se odločila, da slap splezava do konca, saj naj bi, po pripovedovanju nekaterih drugih plezalcev, do zgornje poti bil le slab raztežaj. No, temu ni bilo tako, saj sva morala potegniti dva cela 60 meterska raztežaja, od tega dve tretjini po skalah in mahu, da sva prišla do gozda, nato pa še slabih 5 minut do poti. Časa za "Centralca" je bilo tako premalo in sva jo mahnila nazaj do koče, kjer naju je pričakala Alja in skupaj smo se podali proti našemu prenočišču – Mihov dom pod Vršičem. Ob gostoljubju obeh oskrbnikov koče in pogovorih je čas hitro tekel in potrebno si je bilo nabrati nove energije za še en dan pikanja.

 

V nedeljo sta se nam pridužila še Marko in Urša. Skupaj smo se odpravili nedaleč stran od koče – zgolj čez cesto, navzdol po potki, čez potok in nato še nekaj metrov v klanec – znašli smo se pred vstopom v Drugi slap v Krnici. Naveza treh, ki so že bili v prvem raztežaju in drugih dveh, ki sta na vstop še čakala, je nakazovala na to, da bomo imeli pa danes tu gužvo. Nič ne de – gremo pikat. V prvih dveh raztežajih tak puter, da je za vriskat. Nato ena strma zavesa, po kateri je zelo teklo, nato pa se je led znova spremenil in postal na trenutke celo malce suh in trd. Pa vendarle je šlo vse super, le pri "obračališču" oz. zadnjem stojišču so se zadeve ustavile – pripravljanje abzajlov, naveze so se nabirale, medtem ko smo še plezali zadnji raztežaj so se že delali pravcati "špageti" od križanja vseh vrvi, zato je od tu naprej šlo zelo počasi. Vendar pa nam to ni pokvarilo dneva – še več – smeha, dobre volje in zadovoljstva na vseh abzajlih je bilo za izvoz!

 

Znova v koči nam je oskrbnik, navdušen nad nami in našim pripovedovanjem, čestital – in to z dobrim šnopčkom! Malce počitka, nato pa proti domu, z vmesnim postankom, kakopak, pri Privošniku. Novi načrti za led se tako že delajo...

 

Fotografije: Sašo Sotlar, Alja Čuvan

13.01.2019 Marko Šarac , Ledinski slap

Marko Šarac in Katja Jurjovec (AO Grmada) sta včeraj na Jezerskem splezala Spodnji Ledinski slap. Čestitke!

 

 

S Keti sva tokrat plezala tretjič, nazadnje pa 02.03.2013 v slapu Frosnitzfall (850m, WI5). V teh treh vzponih sva nabrala več kot 1000m lednih strmin.

 

Spodnji Ledinc je slap, ki te prisili globje dihati. Lep, estetsko in previsno se pne, v obliki kot je narejen sedaj zahteva nekaj gimnastike, predvsem pa vzdržljivosti, da te spusti do vrha... Pod svečo sva predolgo čakala dve navezi, ki sta se borili pred nama. Eden od njih je celo prišel tehničarit, viset, rjovet... vse, da bi preživel... Midva sva pa le čakaka, se umikala projektilom in zmrzovala na štantu. Kaj pa vem, sodi to v ta ambient?

 

Prepričan sem, da je to tisto kar je neetičnega v alpinizmu... Za tak namen so telovadnice, plezališča, Mlačca... Seveda, celo ni prvi, ki je skoraj izpustil dušo v tem raztežaju, začelo se je baje že takoj v novem letu, ko so nje kriki, besnenja, agonije in preklinjanja razparali mir in tišino v kraljestvu kozoroga pod Dolgim hrbtom ter odmevali po dolini skoraj do Planšarskega jezera. Hecn, kako dostopno je plezanje v bregih 😁, kako ego postaja valuta v gorska idili z vse bolj plastično vsebino napojeno z miksom testosterona, zasmojenih jointov ter anabilično filtriranih selfijev. Vsakogar, ki si to zaželi ali pa meni, da ga je "poklicalo vesolje", potegnejo čez... Čudi me, da ti akterji v prostem času še na fuš ne operirajo sivih mren! "Ma ajde. Sej gre..."

 

Kakorkoli... Koštala sva še polovico zgornjega, za kaj več je pa zmanjkalo časa in motivacije - to je davek čakalne vrste pod svečo. Zaključila sva z zadnjimi žarki na parkirišču tovorne žičnice.

 

Upam, da do naslednjega vzpona s Keti mine manj kot 6 let...

 

Za uvod v zimo in prvega po več kot enoletni pavzi, sem pravzaprav ponosen. 

 

Keti hvala za super dan, ta je tisti, ki si ga bom zapomnil...

12.01.2019  Slapovi

Gregor Knez in Rok Dečman sta ta teden izkoristila ledne razmere in sta plezala na Jezerskem ter v Tamarju.

08.01.2019 Primož Podkrajšek, Zimski tečaj, 5. in 6. januar


Prvi vikend v letu 2019 se je 27 tečajnikov, alpinistov in inštruktorjev AO Celje-Matica udeležilo praktičnega usposabljanja v okviru alpinistične šole in tečaja varne hoje v gore. Zaradi (ne)zimskih razmer smo bili primorani iti preko Savinjskega sedla, ker smo imeli poligon vadišč v kotanji, ki jo obdajata Savinjsko in Jezersko sedlo. Razdeljeni smo bili v pet skupin ter obdelali pet vadišč: sidrišča in gibanje naveze, hoja z derezami in zaustavitev s cepinom, iskanje zasutih in uporaba lavinskega trojčka, spust ob vrvi na cepine ter preizkus trdnosti snežne odeje. Ker nam je vreme služilo smo po končanem izobraževanju odkljukali še bližnji Ledinski vrh.

Naslednji dan je bila na razporedu skupinska tura na Rinke skozi Turski žleb. Najprej smo preverili žolne, nato pa se odpravili proti žlebu. Glede na razmere in osvojeno znanje smo se primerno opremili, nadeli dereze in čelade, palice pa zamenjali s cepini. Zaradi različne pripravljenosti udeležencev se je pokazala potreba po dveh skupinah. Tako smo tudi končni cilj prilagodili. Bolj pripravljeni so osvojili Štajersko in Koroško Rinko, ostali pa Malo Rinko.

Najpomembneje pa je, da smo se v minulem vikendu veliko naučili in preživeli čudovit čas v objemu gora nad Okrešljem brez poškodb.


 
Stran:   1   2   3   4   5   6   7  
Prikaz: 1 - 30 od 191 zapisov
 
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Višina snežne odeje
Nevarnost snežnih plazov

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah