DOMOV > GALERIJA FOTOGRAFIJ > Tečaj ledne tehnike

Tečaj ledne tehnike

Ogledov: 534

V soboto 22.1.2021 smo imeli zbor ob 7.30 pri Domu Planincev, od kjer naj bi jo mahnili proti slapu Sušica in tam izvedli tečaj lednega plezanja. Ker pa slap Sušica ni ponujal razmer za izvedbo tečaja smo se zapeljali do slapa Palenk. Tam pa je že mrgolelo ljudi, saj je še en ferajn imel tečaj.  Kljub gužvi se nam je uspelo porazdeliti in začeli smo s tečajem. Naučili smo se kako zavrtati ledne vijake ter napraviti sidrišče, kako postavljati vmesna varovanja, kako narediti abalak za spust po vrvi, kako uporabljati ledno orodje in se nato tudi preizkusili v lednem plezanju. Po zaključenih točkah pa nam je preostal še čas za plezanje. Zaradi velikega števila navez v slapu, se naša naveza ni odločila plezati do vrha in smo tako preplezali samo prvi raztežaj. Vrnili smo se nazaj in mislil sem, da smo zaključili s plezanjem. Pospravil sem opremo in si odprl pašteto. Gužva, ki je bila prej na podnu slapa je izginila in Aljoša je dal idejo da naredimo top rope in tako lahko tečajniki še malce plezamo. V miru sem pojedel do konca in si dal opremo nazaj na sebe. V tem času pa je top rope že bil narejen. Dvakrat sem preplezal tisti del slapa, nato pa sma se z Luko odločila da grema na pir do Kitajca kamor so se že prej odpravili inštruktorji.

 

Na koncu smo kar nekaj plezali glede nato da razmere niso bile najboljše. To je bila moja prva izkušnja v ledu in bilo mi je zelo všeč.

 

Rok Pavlovič

 

 

 

22.1.2022 se je na AO Matica Celje izvedel tečaj ledenega plezanja. Temperaturne napovedi so bile obetavne, Celjani smo se prebudili v dokaj mrzlo jutro, bilo je okoli -6 stopinj. Že pri vožnji po Savinjski dolini pa je temperatura le rastla. Tako je v zgodnjih jutranjih urah bilo 5 stopinj v Solčavi. Ob 7.30 smo se zbrali na parkirišču pri Domu Planincev, namenjeni smo bili v smeri Klemenče jame na slap Sušica, vendar zaradi slabih razmer in informacij, da slap ni vredu narejen spremenili cilj na slap Palenk. Pri slapu je bila ogromna gneča, ampak smo kljub temu nadaljevali z tečajem. Učili smo se tehniko gibanja v ledu, izdelavo abalaka za abzajl, izdelavo sidrišč in vrtanja svedrov v led. Po zaključenem predavanju smo še nekaj poplezali in popili, nato pa se počasi odpravili domov. Tečaj je kljub visokim temperaturam bil dobro izveden in koristen. Rad bi se zahvalil vsem inštruktorjem za poučen tečaj in Patriciji, ki naju je z Jernejem vodila na vrh.

 

Nejc Kralj

 

Komentarji - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Višina snežne odeje
Nevarnost snežnih plazov

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah