DOMOV > NOVICE > Spomin

4497 ogledov

Spomin

Spomin (8c, 350 m), Anića Kuk, Paklenica, Hrvaška

1. prosta ponovitev, Luka Krajnc, AO Celje Matica    

 

 

 Anića Kuk - Spomin 1.PP 
Leta 1984 sta Silvo Karo in Janez Jeglič v Paklenici preplezala smer Spomin, ki poteka po najbolj previsnem delu stene Anića Kuka, in jo ocenila s VI+, A2, A3. Leta 1985 se jima je pridružil še Franček Knez in po bivaku v steni so dodali še direktno varianto izstopa. Svoje čase je smer veljala za eno najtežjih tehničnih smeri v Paklenici. Kljub nekaj tehničnim ponovitvam, pa je smer po 33 letih sedaj dočakala tudi prvi prosti vzpon. Konec pomladi, tik pred letošnjim poletjem, je Luki Krajncu uspel odličen dosežek. Po dveh letih trdega treninga in 27. dnevih poizkusov, se je poplačal ves trud in opravil je prvo prosto ponovitev smeri.

Celotno smer je preplezal prosto v vodstvu in v enem dnevu ter ponovno pokazal svojo vrhunsko pripravljenost, vizijo in motivacijo. Najtežji raztežaj ocenjuje s težavami okoli 8c, temu pa družbo delajo še en 8b+ in dva 8a+ raztežaja, ostanek smeri pa sega do 7b+.

S tem vzponom pa ni preplezal zgolj svoje najtežje skalne smeri, ampak tudi eno najtežjih smeri v Evropi, ki kotira precej visoko tudi v svetovnem merilu. Kot pravi Luka, je doživetje smeri in sama izkušnja mnogo pomembnejša od ocen, več o njegovem razmišljanju pa si lahko preberete na sledeči povezavi:


https://www.patagonia.com/blog/2017/08/spomin-the-memory-lessons/


Avtor fotografij: Marko Prezelj 

Komentarji - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah