DOMOV > GALERIJA FOTOGRAFIJ > Ledni tabor v Corvari (7. 2. - 12. 2. 2023)

Ledni tabor v Corvari (7. 2. - 12. 2. 2023)

Avtor: Marko Es, Ogledov: 880

Končno je prišel tisti čas, ko smo končno lahko izkoristili jesenski trening praskanja s cepini v skali. Mraz je v Južni Tirolski že dober mesec nazaj na skale prilepil nekaj ledu, v februarju pa se je količina tega le še povečala. Šest članov AO Celje Matica se nas je odločilo, da tega tudi temeljito preizkusimo. Tokrat se je izkazalo, da smo bili udeleženci tabora sami moški. V torek, 7. 2. smo se po službi dobili pred Danijevim blokom, kjer avto do maksimalnih kapacitet napolnimo s plezalno opremo, smučmi, oblačili in hrano, katere večinski delež je predstavljal bograč. Na avtu niso manjkale niti smuči namenjene dostopom, za katere se je kasneje izkazalo, da jih sploh nismo potrebovali. Družbo na sovoznikovem sedežu mi je delal Pero, zadnjo klop pa so zapolnili Sašo, Dani in Nejc. Aljoša nas je z odhodom prehitel za 4 dni.

V bližini Colfosca se na drugi strani smučišča nahaja 6 slapov in dva izmed njih smo si zadali za naš cilj prvi dan. Damoklejev meč smo skupno preplezali štirikrat, Solo per pochi pa dvakrat. Plezanje in mraz sta naredila svoje, zato smo imeli kar dovolj za ta dan. 

 

Drugi dan sta se Sašo in Peter zagnala v jugozahodno steno Podroia, kjer sta splezala edini miks našega tabora Via Snowboard. Ostali smo odšli v Val Travenanzes, kjer smo se odločili za slap Sogo Canadese, plezali pa smo različne variante. Ta dan je bil naš najhujši sovražnik mraz. Temperature so se spustile nekje do 18 stopinj pod lediščem, tako da smo vsi imeli vsaj nekaj težav. Zaradi daljših dostopov smo se tokrat vrnili domov pozneje in bolj utrujeni. Svoje je dodal tudi mraz, dva člana tabora pa sta imela težave z nekakšno virozo. Tako smo bili že pred deveto uro vsi v posteljah.

V petek sta Nejc in Peter zaradi zdravstvenih težav počivala. Ostali smo se odpeljali do Ortiseia, kjer smo našli nekoliko daljši, a ne preveč zahteven slap. Dostop je bil kratek, kar nam je po napornem prejšnjem dnevu ustrezalo. Slap se prične z manjšimi skoki, nato pa je vsak naslednji bolj zanimiv. Na vrhu nas čaka kakšnih 7 metrov visok steber, ki ni bil ravno najbolj čvrst, vendar ga Aljoša suvereno prepleza, nato smo se mu pridružili še ostali. Ta dan nam je ostalo nekoliko več časa za kuhanje in regeneracijo, saj smo se v apartma vrnili relativno kmalu.

 

V soboto je viroza pričela delati težave pri meni. Tako sem opustil idejo na plezanje slapa Droc v Vallungi. So se pa tja odpravili Aljoša, Peter in Sašo. Baje je bil  slap lepo naret in veličasten, je pa zaradi številnih plezalcev iz preteklih dni izgubil nekaj svoje težavnosti, saj je narejenih že veliko poličk. Ker je v zgornjem delu čez dan slap v soncu so lahko splezali samo 4 raztežaje, saj so bili zgornji trije preveč tekoči. Ostali smo še nekaj časa objemali postelje, nato pa se kljub precej slabemu počutju odločili preplezati Lujanto, ki se nahaja v Bližini Colfosca. Tja smo prispeli nekoliko pozno, pred nami pa je vsaj bilo kakšnih 6 navez italijanov. Gneča v slapu je bila zelo nadležna, saj je to pomenilo tudi veliko čakanja, nervoze in ledenih padajočih bomb, katerih smo bili deležni vsi. Zvečer je viroza kljub sistematičnemu razkuževanju želodca na posteljo priklenila še Danija.

 

Nedelja je bila naš zadnji dan tabora. Znova se nas je vseh 6 podalo v bližnje slapove. Dve navezi sta se odpravili v Piscaduja, S Perotom pa sem šel znova v Lujanto. Tokratna izkušnja je bila nekaj popolnoma drugačnega od tiste pred enim dnem. Izbrala sva si zahtevnejšo, manj plezano linijo, ki vključuje bistveno več vertikale in manj poličk, zato je bilo plezanje lepše in bolj pristno. Kljub temu, da v slapu nisva bila sama, sva se lepo izognila ostalim navezam in s slapom opravila zelo hitro. Enako hitro so odplezali tudi v sosednjem slapu, tako da smo bili že pred enajsto uro pri avtih, kjer je sledila še kratka malica pred odhodom proti domu.

 

Pod črto je bil ledni plezalni tabor uspešen. Vreme nam je omogočilo, da smo opravili lepo število vzponov, kar pa je najbolj važno, da smo v tem tudi uživali. 

 

Poglejte si še video poročilo na spletni strani YouTube.

 
 
Komentarji - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah