DOMOV > ČLANKI IN ZANIMIVOSTI > ŽENSKI ALPINISTIČNI TABOR 2012

ŽENSKI ALPINISTIČNI TABOR 2012

Avtor: Eva HrnčičOgledov: 2947

...je potekal od nedelje 26. do srede, 29. avgusta v gorah nad Sappado, dolino sonca med Dolomiti in Karnijci. Tabor je organizirala Komisija za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije, vodila pa ga je alpinistka Maja Lobnik. Izkušene alpinistke, v vlogi »inštruktoric« so bile še Monika Kambič, Neda Podergajs, Nastja Davidova in Mira Zorič.

 Nedeljska vožnja proti izhodišču se je začela, kot se za 15 žensk na kupu spodobi, z dežjem. Po gorski cesti nad prijazno vasico Sappado se pripelje precej visoko, zato je do koče - Rifugio Calvi le slaba ura hoje. Ampak ta kratek dostop so nam začinile nizke temperature in dež, pomešan s snegom. Meni osebno pa še padec odpornosti in vročina, ki je trajala vse tri dni. Kljub ne obetavnemu začetku so sledili trije sončni, plezalni dnevi, v zelo dobri družbi soplezalk in oskrbnikov na koči.

 

 

Skala po pričakovanjih ni razočarala, klasične smeri potekajo po izrazitejših razčlembah, na »štantih« so opremljene z enim svedrovcev, svedrovce najdemo tudi na mestih, kjer so slabše možnosti varovanja, v platah. Stene pa ponujajo tudi dosti težjih, popolnoma opremljenih smeri. Razočarali so edino vodnički, ki so površno zapisani in skice pomanjkljive. Sestopi so največkrat kar spusti po vrvi.

 

 

 Prvi dan smo z Moniko Kambič in Neli Pegan plezale v Torre Peralba, Via veronica (VI-/IV-V, 200 m), popoldan z Nedo Podergajs in Nežo Flajs v Dente del Pescecane, Il Tartaro (6a, 150 m), drugi dan sva se navezali z Jerco Miklič in splezali v Dente del Pescecane, Reny e Guffix (V/IV, 200 m). Ostali sva naveza še tretji dan in splezali v Torre Peralba, Via dei camini (V+/IV-V, 300 m).

 

 

 

 

Punce smo se dobro ujele, izmenjale kontakte in upam, da se še s katero kdaj navežemo, saj je plezanje v ženski navezi svojevrstna in dobra izkušnja.

Komentarji (1) - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Višina snežne odeje
Nevarnost snežnih plazov

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah