DOMOV > ČLANKI IN ZANIMIVOSTI > Izpiti zimske tehnike

Izpiti zimske tehnike

Avtor: Barbara DolarOgledov: 1943

Pretekli vikend (17. in 18. marec) smo na Okrešlju imeli tečajniki in mlajši pripravniki izpit iz teorije in zimske tehnike.
Nekateri s(m)o se v Frischaufovem domu na Okrešlju znašli že v petek zvečer. Eni so v soboto, ne prezgodaj, zjutraj odšli v Hudi prask, drugi smo se nastavljali sončku pred kočo dokler ni postalo prevroče. V tem času se je tudi »poplezavalo« v plezališčih na poti do Logarske. Na Okrešlju se je, poleg vseh ostalih planincev, počasi začela nabirati srenja celjskih tečajnikov in pripravnikov, ki so na različnih terenih še zadnjič (ali prvič) vadili za izpite iz zimske tehnike. Že pred šesto popoldne pa se je v koči zbrala družba, ki je s »kravžljanjem« možgančkov in prebiranjem odgovorov ustvarjala napetost pred teoretičnim izpitom. Izpit se je lahko pričel, ko je prišel naš vodja šole Geri.

 

 

 


In trajal... In še vedno trajal. Pole so se kar vrstile, namesto da bi jih zmanjkovalo. Temperatura je naraščala.

 

 Še dobro, da smo na vprašanja imeli odgovore; pa naj je bilo to iz glave, ali pa iz majhnih lističev, ki so jih zaplenili strogi inštruktorji ali pa jih niso.

 


No, s skupnimi moči smo vsi rešili vsa vprašanja in tako zaključili eno preizkušnjo in hkrati odprli novo. Nedeljsko zimsko praktično preizkušnjo. Formirani v šest skupin smo obhodili pet točk, na katerih so naše znanje in praktično udejstvovanje ocenjevali izkušeni alpinisti in inštruktorji. Izkazati smo se morali v hoji z derezami in uporabi cepina. Vendar nam je, po Juševih besedah, bolj kot zaustavljanje s cepinom šlo od rok metanje na glavo.

 

 

 

Brane in Daisy sta nas izpraševala o metodah za preverjanje trdnosti snežne odeje in nam še podrobneje razložila norveško metodo.

 S Polono, Darjo in Andrejem smo iskali ponesrečence pod plazom oz. na srečo samo zakopane žolne. Za hitrejše iskanje potrebujemo še veliko vaje.

 

 


Naše spuščanje po vrvi s pomočjo dveh cepinov in podrobnosti o snežnem krožniku sta izpraševala in ocenjevala Mišo in Dugi.

 

 Izdelovanje sidrišč v snegu in varovanje v primeru plezanja enakovredne naveze pa smo prikazovali Geriju in Maticu, ki sta nam tudi še enkrat razložila vse podrobnosti. Še dobro, da je šlo bolj za simuliranje kot resnično akcijo.

 

 Po končanem delu na terenu smo se zbrali v koči, spet na toplem in ob hrani in pijači naredili analizo, s katero smo zaključili še en lep vikend v zelo prijetni družbi in vzdušju!

 

Fotografi: Riko, Aleš, Boštjan

Komentarji - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Višina snežne odeje
Nevarnost snežnih plazov

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah