DOMOV > ČLANKI IN ZANIMIVOSTI > Sam a ni zmeri bl svetl

Sam a ni zmeri bl svetl

Avtor: Urška ŠtormanOgledov: 4170

Pa se je prebudila, pomlad namreč. Načelnik Mišo je zato pretekli vikend organiziral plezalni tabor v Vipavi, ki se ga je udeležila okrnjena ekipa odseka. Navdušeni, vsaj tečajniki, da bomo prvič letos končno konkretno potipali tudi skale, smo že zjutraj na Lomu malce žalostno pogledovali v nebo in se odločili, da danes ne bo dežja. Vreme je potem uredila Nataša, ker ima menda veze tam gori.  Ko smo prispeli v Vipavo, smo se še malce zaspani na parkirišču kampa Tura porazdelili v dve ekipi. Mišo, Darja in Dugi so prijazno na štrik in varovanje vzeli tri tečajnike, ki smo se prvič odpravili v več raztežajne smeri. 
 
Izkušeni mlajši mački, v postavi Luka Lindič, Matic Jošt, Veronika Turnšek, Urh Kopitar, Rok Šeško in Eva Hrnčič pa so se podali frikat v sektor Rumena plošča. Prva ekipa si je za cilj izbrala preplezati dve smeri, Steber z zgornjo varianto in smer Veseli Matiček. Tečajniki smo bili več kot navdušeni, v prvi smeri še malce negotovi, vendar je vsa znanstvena fantastika izdelovanja sidrišč že po dveh raztežajih začela dobivati logično formo, in na koncu druge preplezane smeri so se nam na obrazih narisali široki nasmeški in združeno smo sklenili, bilo je super in hočemo še. Težko je z besedami opisati občutke, ki smo jih doživeli, lahko pa rečem samo, ko se skala, oprimki, veter in ti združita v eno, potem je to to.

 


 


Po vrnitvi v kamp smo si ekipe izmenjale izkušnje in vtise, nekateri so se vrnili v Savinjsko dolino, drugi smo se odločili za kampiranje. Večer nam je namenil drugi del nepozabnih doživetij na turi, saj ni lepšega, kot preživeti večer v iskreni, dobri družbi z obilico smeha. Na kampiranju se nam je poleg Braneta in Polone pridružila še posebna gostja, nad katero je bil najbolj navdušen Dugi, ki kar ni našel dovolj besed, ki bi opisale njen žar in sij, saj na koncu sploh nismo potrebovali nočnih lučk. Bolj ko se je noč bližala jutru, bolj mu je bila svetla. Govorimo seveda o luni, ki naj bi bila najbližje Zemlji po letu 1992. Od srca smo se nasmejali vsem opisom njene svetlobe, strnemo pa lahko, da je bila iz minute v minuto bolj svetla in Dugi vedno bolj očaran. Ponoči nas je poleg lune zabaval še veter, ki ni v Vipavi nič nenavadnega, le mi Savinjčani ga nismo ravno navajeni. Še dobro, da je bil šotor ponoči obtežen z našimi karakterji, ko smo pa zjutraj zapustili spalke, je naša mala trdnjava pristala v grmovju.
 
Zaviti kot potice

 
tulimo v .....

Naslednji dan so se nam pridružili še David, Nena in Gery, ki so šli po naših sobotnih poteh. Odpravili so se v smer Steber z zgornjo varianto. V prvi navezi sta bila Brane in Polona Povše, drugo je vodil Geri, kateremu sta se trudila slediti Nena in David. Smer je ponudila lepo plezanje, tako da sta tečajnika imela priložnost na lep način doživeti prvo daljšo smer.

 

Ko so prilezli na vrh, je izraz na obrazu povedal vse, saj je bilo doživetje res enkratno. Potem so sestopili do vstopa v naslednjo smer. Geri je izbral smer Makabi, Brane in Polona pa sta plezala sosednjo Jesensko smer. Smer Makabi je ponudila malo bolj adrenalinske trenutke, saj je bilo moč doživeti veliko vsega; od začetnega "gozdarjenja", prerivanja skozi trnje in krvavih prstov, do letečih projektilov, katerim so se na srečo uspeli izogniti. V zadnjem raztežaju je smer ponudila enkratno plezanje po ploščah s konkretnimi oprimki. Sestopili so po ferati, za konec pa opravili še krst, ki ga je strokovno opravil Geri ob pomoči Dugija in Darje.

 


 
Matic in Nataša sta se borila z naloženo skalo, grmovjem, vetrom in vročim soncem v Nikolajevi smeri, ostali smo šli plezat v plezališče Pikapolonica, kjer smo dokončno prebudili naše, od zime malce zaspane plezalne mišice.


 


 V znamenju super družbe, malce krušljive skale in lepih smereh nam bosta ta dva dneva ostala v dobrem spominu, za vse tiste nesrečne duše, ki zaradi takih in drugačnih razlogov niste bili deležni zgoraj omenjenih doživetij, pa ...sočustvujem z vami...

 
Tudi midve sva uživali.

Udeleženci: Mišo Primc, Darja Primc, Aleš Zorko, Eva Hrnčič, Urh Kopitar, Rok Šeško, Brane Povše, Polona Povše, Matic Jošt, Luka Lindič, Veronika Turnšek, Nataša Pečovnik, Luka Andrej, Urška Štorman,  Nena Skrt, David Romih, Gery Krebs, Roksy.

 

 

Komentarji (1) - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Višina snežne odeje
Nevarnost snežnih plazov

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah