DOMOV > ČLANKI IN ZANIMIVOSTI > Zimski vikend na Okrešlju

Zimski vikend na Okrešlju

Ogledov: 2053

Gerard Krebs, Mojca Cencič, Marko Podgoršek: AO Celje-Matica, Obalni AO in PK Rifnik smo združili moči in organizirali skupni tečaj zimske tehnike za tečajnike naših alpinističnih šol.
Tečaj smo izvedli na Okrešlju nad Logarsko dolino, potekal pa je od 14. do 16. januarja 2011. Udeležilo se ga je 36 tečajnikov, 10 pripravnikov, znanje pa je prišlo obnoviti tudi 6 alpinistov, ki so pomagali pri izvedbi ture. Tečaj je vodilo 10 alpinističnih inštruktorjev.Prvi dan smo se razdelili na pet delovišč, kjer smo tečajnikom pokazali sidrišča v snegu, spuščanje na cepinih, snežni solzi ter ledeni gobi. S plazovnimi žolnami, sondami in lopatami smo iskali zasute v snegu, pokazali smo prerez snežne odeje in z norveško metodo ocenjevali nevarnost plazovitega terena. Prikazali smo pravilno hojo z derezami in cepinom ter zaustavljanje padca oz. zdrsa. Za konec smo izvedli še ledeniško tehniko.

Zvečer je sledila skupna analiza dneva in planiranje naslednjega dne, nato pa nam je večerne urice z diapozitivi popestril Jože Zupan - Juš, s predstavitvijo svojih vrhunskih vzponov, ki vedno znova navdušujejo in odpirajo vrata želji po novih vzponih. Tako smo zaključili naporen dan, z dobro voljo in navdušenjem nad alpinizmom. Ta dan je bil prava popotnica za načrtovano turo prihodnjega dne.

Naslednje jutro smo se ob čudovitem vremenu odpravili na bližnje vrhove, kjer smo teorijo preizkusili v praksi. Razdelili smo se v skupine in opravili vzpone na Tursko goro, Štajersko Rinko in Ledinski vrh, ki so ga nekateri dosegli preko sestopne grape, ostali pa po normalki. Po turi je ponovno sledila analiza dneva, nato pa smo se utrujeni, a zadovoljni nad opravljenim, počasi odpravili v dolino.

Skupni tečaj je zelo dobro uspel, tečajniki so bili navdušeni nad novim znanjem ter opravljenimi zimskimi vzponi, vse skupaj pa je popestrilo prijetno druženje med različnimi generacijami, med katerimi se je spletlo kar nekaj prijateljskih vezi.

Inštruktorska ekipa je bila pisana druščina s štirih alpinističnih odsekov (AO Celje Matica, Obalni AO, PK Rifnik in AO TAM), ki so jo sestavljali mlajši inštruktorji polni energije in starejši s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in znanjem do dela s tečajniki.

Skupni zimski tečaj se je izkazal kot zelo pozitivna dopolnitev naših alpinističnih šol, zato ga bomo prihodnje leto ponovili, v še boljši izvedbi kakor letos.

Gerard Krebs, Mojca Cencič, Marko Podgoršek

Komentarji - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Višina snežne odeje
Nevarnost snežnih plazov

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah