DOMOV > ČLANKI IN ZANIMIVOSTI > Luka LINDIČ

Luka LINDIČ

Ogledov: 1832

Intervju: Luka Lindič & Rio (Alpikor)Celjan Luka Lindič je 10. maja 2008 prosto ponovil eno najmanj plezanih smeri v Anića kuku - Rio. Smer, ki sta jo preplezala legendarna Franček Knez in Janez Sabolek - Sabla, je vse do danes (kar se tiče svedrovcev) ostala skoraj nedotaknjena in ima le nekaj znanih prostih ponovitev (Srečo Rehberger l. 1986, Tomaž Jakofčič l. 2007). Z Lukom smo opravili kratek intervju.

Alpikor: Zakaj ravno Rio? Kot psihična priprava na prihajajočo odpravo ali kaj drugega?

Luka: Ne vem zakaj ravno Rio. Pač zaželel sem si splezat oz. doživet Paklenico brez svedrov v eni smeri. Na žalost to tudi v Riu ni mogoče, ker so navrtali lažji začetek. Res ne vem zakaj!?  Glede priprav na odpravo pa mislim, da čisto vsaka smer doda nekaj k pripravljenosti.

Alpikor: Smer večino časa sameva, zato se najtežji raztežaj vsako leto znova zaraste. Poleg tega, da si moraš smer najprej mukotrpno očistiti, s tem gre po zlu še vzpon na pogled. Morda bi morala vstopnina v NP Paklenica vključevati tudi čiščenje? :)

Luka: Smer je bila zaraščena, ja, vendar imam rajši, da je treba prej malo povrtnarit, kot pa da se čez neko smer vsak vikend prevleče polno navez, kot se to dogaja v ostalih navrtanih smereh podobnih težav v Paklenici. Osebno mi je bil najbolj zanimiv raztežaj nad najtežjim, zelo zanimiv kamin skozi katerega sem se na koncu prerinil s čevlji v rokah, ker je bil drugače preozek oz. jaz preširok.

Alpikor: Zdaj, ko je smer očiščena - bi jo priporočil tudi ostalim?

Luka: Smer priporočam tudi ostalim ne glede na to ali je prej očiščena ali ne.

Alpikor: V zvezi z Riom zasledimo tudi oceno UIAA IX-, Ti si jo zebležil kot VIII+. Je ocena XI- pretirana, si v formi ali kaj drugega?

Luka: Glede ocene pa ne vem; mogoče je nekomu IX-, nekomu pa VIII+, sam sem bolj za VIII+, ker je ta raztežaj sorazmerno kratek.

Alpikor: V času, ko so nastajale mnoge legendarne smeri v Paklenici, so jih plezali ob spremljavi glasbe, odmevajoče izpod balvana, kjer je imel Sabla celotno ozvočenje. Takrat si bil ti še v zibelki. Je kaj duha tega časa še zdaj začutiti v Riu?

Luka: Zgodovine oz. to kako je bila smer splezana ne poznam vendar tistega duha po moje v Paklenici ni več, vsaj po pripovedovanju starejših soplezalcev sodeč.

Alpikor: Imaš pred odpravo v načrtu še kaj podobnega ali pa bo nabiranje denarja ponovno prva stvar v teh mesecih?

Luka: Pred odpravo imam še nekaj načrtov, če bo le pobralo sneg v hribih in nehalo deževat.

 

Povezava: Alpikor

Komentarji - vidni samo prijavljenim!
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

 Pozabljeno geslo

Spletne strani s podatki o vremenu in razmerah